Намаляването на разходите за захранване и охлаждане на дейтацентровете се постига с нови, по-ефективни устройства

Октомври 15, 2010 от itFORUM

„Разходите за енергия са най-бързо нарастващото перо в портфолиото на центровете за данни“, предупреди преди време Ракеш Кумар, анализатор в Гартнър. Всъщност захранването на техниката често се губи някъде в приказките за процесори, мегахерци, операционни системи и виртуализация. В края на миналата година анализаторската компания определи захранването и осигуряването на физическо пространство за нарастващите дейтацентрове като едни от основните проблеми, стоящи пред компаниите, поддържащи такива съоръжения и предрече влошаване на това положение през 2010-а – нещо, което в голяма степен се оказа вярно. И тъй като няма как да бъде изведена една общовалидна схема за оценка на разходите, свързани с различните центрове за данни, специалистите препоръчват на притежаващите ги организации да дефинират специфичния за тяхното съоръжение сметкоплан, включващ всички елементи, формиращи общия разход, както и основните портфейли и категории, които са част от него.

 

Съветите на Гартнър за намаляването на тези разходи включват замяна на стария хардуер с нови и по-ефективни машини, консолидиране на ресурсите, управление на разходите за енергия и помещенията/сградите, управление на разходите за труд и умерена технология за управление на активите.

Други анализатори препоръчват максимално възползване от природните дадености, например използване на атмосферен въздух при по-хладно време. Сред препоръките са и такива касаещи поддържаните градуси вътре в помещенията. Срещат се мнения, че е възможно да се допусне повишаване на температурата вътре в дейтацентъра с дори 10 или 15 градуса над допустимото. Гартнър са по-умерени и препоръчват температурата вътре в центровете за данни да бъде до 24 градуса, което е по-малко от препоръчваните максимални 27 градуса от ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers). Все пак температурата е нещо, по което няма установен консенсус или твърди правила.

Тук е уместно отново да напомним публикуваните преди време данни за възможностите, които предлага географското разположение на България. От консорциума The Green Grid твърдят, че за нашите ширини е възможно между 6500 и 7500 часа годишно за охлаждане на техниката да се разчита на външен атмосферен въздух. Също така между 4000 и 4500 часа годишно може да се разчита на вода от природата. Данните са базирани върху почасови измервания от 608 метеорологични станции из континента и събрани в периода 1999-2008 година.

Но това не е всичко. Някои модерни технологии също променят правилата на играта. Преди около година и половина Едуард Бодор, системен инженер от APC, отговарящ за България и Румъния, напомни, че последните новости в дейтацентровете водят след себе си и промени в отдаваната от машините топлина. По думите му, въпреки че виртуализационните решения като цяло оптимизират потреблението чрез консолидиране на ресурсите, миграцията на натоварването кара и топлината да мигрира из помещенията, формирайки горещи зони, с които общата климатична система, разчетена за  равномерно отдаване на топлина от раковете с техника, може и да не се справи. Според APC решението на този проблем се крие в интегрирането на захранване, климатик, устройства и инструменти за поддържането им в една конструкция, която може да бъде монтирана на стандартен рак. Според проучване на компанията ако прилагането на виртуализационни решения има потенциала да намали разходите за дейта центъра с до 30 на сто, то с подобряването и захранването и климатизацията спестяванията могат да се увеличат двойно.

Също така трябва да се има предвид, че използването на виртуализация и консолидирането не означава просто механично освобождаване на „мързелуващата“ техника. Добре е да се знае, че намаленото потребление на електрическа енергия ще накара съществуващите непрекъсваеми захранващи устройства и охлаждаща техника да работят в неефективни режими и на практика ще реализират загуби. Причината за това е, че всеки UPS и всеки климатик са разчетени за работа под определен товар и устройствата са подбрани така, че той да попада в техния номинал, където те са и най-ефективни. Например ако при един 100kVA UPS отпадне половината от товара, това означава и спадане на ефективността с 25 на сто. Подобни са цифрите, важащи и за охлаждането. Спадането на температурния товар означава излизане от спецификациите на производителя и неефективна и енергоемка работа.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes