65% от приложенията в областта на „Интернет на нещата“ генерират приходи, сочи ново проучване

Юни 20, 2015 от admin

Проучването, поръчано от Progress, сочи, че докато днес пазарът на умни домове, носими устройства и спорт са водещи в разработката на „Интернет на нещата“, бъдещето принадлежи на здравеопазването, умните градове и автомобилната индустрия.


Progress, от която Telerik е част, обяви резултатите от най-новото си проучване, насочено към една от водещите технологични теми днес - „Интернет на нещата“ (Internet of Things, IoT). Първоначалните анализи от проучването, проведено със съдействието на Harbor Research, показват, че 65% от разработваните днес приложения в областта на „Интернет на нещата“ генерират реални приходи. Разработчиците очакват тази цифра да нарасне до 80% до 2018 г., като водещите в момента индустрии в сферата на IoT са тези на умните домове, носимите технологии (wearables), автомобилите и спорт и фитнеса, разкриват още резултатите.

Проучването, което се проведе през януари и февруари 2015 г., анализира отговорите на 675 разработчици на приложения от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Швеция, Холандия и Индия. Почти половината от анкетираните, 45%, разработват приложения в областта на „Интернет на нещата“. Най-много приложения създават програмистите в САЩ (58%), следвани от тези в Холандия (50%) и Германия (43%).

Запитани кои индустрии са ключови за разработката на IoT приложения, участниците в проучването цитират умните домове (19%), носимите технологии (13%), автомобилите (11%) и спорта и фитнесa (11%) като основни пазари. Те посочват още, че тези индустрии носят и най-много приходи от разработката на IoT приложения. Публичният сектор е последен в класацията (4%).

През следващите от три до пет години се очаква индустриите, които ползват IoT приложения и генерират най-високи приходи от тях, да бъдат здравеопазването (14%), умните градове (13%) и автомобилите (12%). Очаква се и напредък на публичния сектор, който ще стигне днешния пазар на носими технологии (8%).

Разработчиците посочват Android като най-добрата операционна система за създаване на приложения за IoT устройства (29%), следвана от Windows (24%), Linux (21%) и iOS (16%).

Java се позиционира като най-популярната платформа и език, който се използва за събиране и интегриране на сървърни данни (55%), следван от PHP (17%) и Node.js (12%).

„Броят на свързаните устройства ще се увеличи многократно през следващите години. Gartner дори прогнозират, че той ще достигне 25 милиарда до 2020 г. Нашето проучване показва, че в дългосрочен план разработчиците виждат най-голям потенциал за приходи при индустриални и инфраструктурни IoT приложения. За да се възползват максимално от тази възможност обаче, те се
нуждаят от точните технологични инструменти за събиране, анализиране, използване и управление на IoT данни. С правилния подход разработчиците могат да превърнат големите си идеи в бизнес реалност“, каза Марк Армстронг, вицепрезидент и управляващ директор за Европа, Средния изток и Африка в Progress.

Разработчиците по света се съгласяват, че сигурността и защитата на лични данни, защитата от зловредни атаки и общата интеграция и управлението на данни са най-големите предизвикателства пред пазара на IoT приложения. Те потвърждават също, че това са и най-големите предизвикателства при монетизирането на IoT приложенията.

Докато 77% от анкетираните намират възможностите на IoT за вълнуващи, голяма част от тях чувстват, че им липсват необходимите технологии, умения и инструменти:
- 50% от разработчиците нямат или не са сигурни дали имат необходимите технологии днес, за да отговорят на очакванията, свързани с IoT
- 50% от разработчиците не са сигурни или определено нямат необходимите умения и ресурси днес, за да отговорят на очакванията, свързани с IoT
- 45% нямат чувството, че имат технологичните инструменти за събиране, анализиране и използване на контекстуални данни от сензорите

Разгледайте целия доклад и инфографика с всички резултати от проучването. Harbor Research е технологична и консултантска компания с фокус върху областта на „Интернет на нещата“. Harbor проследява и анализира движенията на глобалния пазар, разработката на продукти и развитието на „Интернет на нещата“ сред изпълнителни директори, ИТ специалисти и разработчици.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes