860 км. мрежи за бърз интернет ще бъдат изградени в отдалечени райони на страната

Октомври 24, 2012 от itFORUM

Осемстотин и шестдесет километра инфраструктура за бърз интернет в отдалечени райони ще бъде изградена в 29 общински центрове и 24 малки населени места. Договорът за изграждането на широколентов достъп бе подписан днес между Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ЕСМИС) и Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, както и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. 

 

„Това е следваща стъпка в посока на изграждане на цифровите магистрали, по които скоро ще тръгнат електронни услуги”, каза по време на церемонията заместник-министър Борисов. По думите му, с реализацията на проекта, България е изпълнила една от най-важните препоръки на Стратегията „Европа 2020” за приобщаване на хората от отдалечените райони към цифровите технологии.

Изпълнителната агенция към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е директен бенефициент по ОПРР.  Общата стойност на проекта е 39 127 529.84 лв. Целта е да бъде изградена защитена, сигурна и надеждна инфраструктура за широколентов достъп от следващо поколение за нуждите на електронното управление и създаване на предпоставки за развитие на широколентовите услуги за гражданите и бизнеса в икономически изостанали райони на страната. 

Проектът ще обхване около 300 000 българи, както и публичните институции и бизнеса в избраните райони. Общата дължина на мрежата за бърз интернет е около 860 км.

ЕСМИС има срок до 12 месеца да избере изпълнител и да сключи договор с него. Проектът трябва да бъде реализиран в рамките на 2 години. След като бъде изградена, инфраструктурата ще бъде предоставена за поддържане и управление на частни оператори.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes