Александър Петров, R&M: Съчетаваме швейцарското бизнес мислене с импулсивността на българския манталитет

Май 30, 2013 от Благой Благоев

Миналата година швейцарският производител на медни и оптични решения за комуникационни мрежи и телекомуникационни инфраструктури Reichle & De-Massari AG (R&M) откри у нас собствено производствено предприятие за асемблиране на фиброоптични компоненти. През юни фамилната швейцарска компания, представлявана от един от собствениците Питър Райхле, получи от тогавашния министър Делян Добрев сертификат за инвестиция Клас А. Тогава обявената инвестиция бе за около 10 млн. лв., в която не се включваше сумата от 8 млн. лв., платена за сградата на столичната ул. „Резбарска". 
 
Предприятието се нарича „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" ЕООД и чрез него R&M за първи път изнася извън Швейцария инсталации за оптични компоненти. Досега в Европа компанията имаше фабрика за медни компоненти в Полша, обяви тогава Александър Петров, управител на R&M България. Според него първият основен етап с всички разнообразни фази на развитие на производството у нас е окончателно и успешно приключил.
 
Каква бе основната причина R&M да премести производството си в България?
 
Преди всичко в решението на Борда на директорите на R&M за релокация на части от производството трябва да се търси комплексност. На първо място би трябвало да се споменат фактори като чисто географското положение на България и относителната й близост до Швейцария. Това, от една страна, а от друга - членството на страната ни в Европейския съюз. Разбира се, икономическата ни стабилност също е от значение. Нисък държавен дълг, валутен борд, плосък данък и др. предполагат сравнително нисък риск на инвестицията. В допълнение, от изключителна важност е и сериозното присъствието на R&M в България и региона от 2005 година насам като една стабилна търговска организация с потенциал и отлично познаване както на пазара на ИКТ технологии, така и на строителния бранш. Последната, но не и по важност причина, която бих искал да спомена, е наличната на пазара в България работна ръка с добро съотношение между квалификация и цена на труда.
 
Сега, когато заводът вече функционира, каква равносметка може да бъде направена? Успешен ли е този ход на швейцарската компания?
 
Да, определено. Още в първите месеци производството в България се доказа като един съществен елемент от глобалната стратегия на R&M за ефективност и конкурентоспособност. Държа да отбележа, че това засяга не само ценовата политика на компанията, а и нарасналите възможности за своевременни доставки до различни точки на света, съкратени срокове на производство, увеличен капацитет за изработка на продукти по специфични изисквания на клиента и др. важни за нуждите на нашите партньори конкурентни предимства.
 
Къде се крият основните проблеми в това швейцарска компания да построи завод в България?
 
Ако трябва обобщено да се погледне на този въпрос, то отговорът би бил еднозначен. Винаги деликатен момент е било правилното съчетание на точността, прецизността и традициите на швейцарското бизнес мислене с елементите на импулсивност и стихийност на българския манталитет. Не казвам, че това е лоша комбинация. Напротив. А историята на R&M  в България определено е доказателство за противното.
Що се отнася до проблеми от оперативно ниво, отговорно мога да заявя, че всички държавни институции, регулаторни инстанции, подизпълнители и други с охота съдействаха проектът да има един нормален старт, за което използвам възможността да им благодаря.
 
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes