Безжичните мрежи на компаниите не са готови за мобилния бум

Март 5, 2012 от Александър Главчев

Добра новина е, че повечето телеком оператори се подготвят за изграждане на LTE (4G) мрежи, което означава, че ще бъдат в много по-голяма степен оптимизирани за пренос на данни.

 

Огромният ръст при мобилните устройства не започва и свършва само с iPhone и мобилните мрежи от четвърто поколение. Тази тенденция води след себе си най-разнообразни ефекти, с които със сигурност ще трябва да се съобразяват и компаниите, за да бъдат максимално ефектини и за да угодят на своите служители. Възможността за безжична връзка означава, че повече хора могат да предпочитат да вършата работа от масата в кафето или пейката пред офиса, а не от бюрото в тъмния ъгъл на стаята.

Повече от 300 млн. таблети ще бъдат в ръцете на потребителите през 2015-а

Това смята Пол Дебийзи, аналиатор в Gartner. По негови думи безжичните мрежи на повечето компании не са готови за това, което вече се случва в областта на мобилните устройства. Повечето фирми наистина разполагат точки за безжичен достъп за по-голямо удобство. Но не се замислят, че все повече техни служители ползват смартфони и таблети, като тенденцията е с течение на времето ръстът да се увеличава главоломно. На практика фирмите нямат никакви планове, свързани с този процес.

В резултат, по думите на Дебийзи, след три години 80 на сто от на практика чисто новите безжични мрежи могат да се окажат безнадеждно остаряли, в резулат именно на лошо планиране.

Анализаторът предупреждава още, че безжичните локални мрежи (wireless LAN – WLAN) не са проектирани като услуга за пълноценен достъп, комуникации в реално време и големи трансфери на данни. Всъщност повечето са мрежи за гости, не са предвидени за твърде много едновременно сързани устройства и компаниите нямат видимост по отношение на проблемите на тези безжични инфраструктурни технологии. Всичко това се дължи на неадекватно им управление, което никак не отчита бъдещите тенденции.

„При т.нар. WAN (Wide Access Network) или клетъчни мрежи, тези проблеми са още по-драматични – отбелязва Дебийзи. – Все повече служители и клиенти ще изискват да имат достъп до корпоративна информация по безжичен път.“ По думите му в момента скоростите на ъплоуд и даунлоуд са различни и варират в много широки граници. Въпросите свързани със закъснението (latency) са дори още по-драматични, тъй като този показател влияе много върху приложенията в реално време като VoIP, конферентни видео разговори и т.н.

Няколко базови стратегии

Анализаторът от Gartner описва няколко основни начина за справяне със споменатата ситуация, включая методи за WLAN, безжичен WAN и тяхното управление.

На първо място безжичните мрежи трябва отрано да се проектират за максимално бързодйствие. Внедряването на такива мрежи трябва да започне с допитване до потребителите за това къде точно трябва да бъдат точките за достъп. Така там където има най-много хора преградите между тях и предавателя ще са сведени до минимум. Това трябва да се отнася както до работните мрежи, така и до тези за достъп. Освен това е необходимо да се предвидят адекватни наблюдения на това какво се случва в тази мрежа - да се изгради защита от неоторизирано проникване и да се следи как точно се използва радиочестотният спектър.

Дебийзи препоръчва внедряване на мрежи, поддържаши стандарта 802.11n с по три или дори четири канала за предаване на данни. Гледайки към бъдещето и задаващия се нов стандарт 802.11ac, компаниите дори спокойно биха могли да предвидят и четири канала. Също така внимание трябва да се обръща и на т.нар. beamforming технологии, които към момента не са толкова популярни, но би трябвало да се превърнат в стандарт, когато на дневен ред дойде споменатият 802.11ac.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes