Българо-Корейския Център за ИТ Координация (ITCC) представи проектите си за електронно управление

Март 14, 2011 от itFORUM

Четири мащабни проекта за изграждането на електронно правителство се предвижда да бъдат осъществени от Българо-Корейския Център за ИТ Координация (ITCC) през тази година. Първият е в областта на семантичните мрежови технологии, които дават възможност за пълноценен и гъвкав достъп до съдържанието на структурирана информация за всякакви приложения, независимо от платформа и език на програмиране, ориентирани към потребители с различни потребности. Вторият проект се отнася до разработване на технологична рамка за електронни услуги по подобие на рамката за електронно правителство в Корея, като на негова основа се подготвят и пилотни проекти в различни области. Третият проект е за проучване и анализ на добрите практики в сферата на електронното правителство, а четвъртият - за анализ на статута и тенденциите за иновациите в ИТ сферата.

Проектите бяха представени по време на Конференцията на български и корейски специалисти в сферата на електронното правителство, която се проведе на 11 март 2011 г. в х. Шератон, София. Сред официалните гости на събитието бяха проф. д.и.н. Иван Илчев - ректор на Софийски университет „Св Климент Охридски“, Н.Пр. Чън Би-Хо - посланик на Република Корея в България и Първан Русинов - заместник министър на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Модератор на събитието бе Генералният директор на Българо - Корейския Център за IT Кооперация - проф д.м.н. Недю Попиванов.

В рамките на конференцията беше представен преглед на състоянието на българското електронно правителство, включително идентифицираните вече проблеми. Бяха дискутирани също и инструменти за оценяване на електронното правителство, базирани на най-успешните практики от Република Корея и Европейския съюз. ITCC запозна присъстващите с досегашните практики за подпомагане на усилията на електронното правителство в България. В рамките на дискусията беше споделен ценен опит и бяха установени общи практики, а българските представители намериха нови методи на работа в сферата на електронното управление.

„Тази инициатива може да има сериозен принос за подпомагане развитието на електронното управление у нас, което е един от приоритетите на правителството. Както видяхме при електронното преброяване българските граждани имат нагласа да ползват електронни услуги. Над 50 % от българските домакинства подадоха информацията електронно. Това означава, че при развитието на удобно и достъпно електронно управление гражданите ще могат да разберат мащаба на ползите за тях и да променят начина си на комуникация с администрацията“ - заяви по време на откриването заместник – министър Първан Русинов.

Н.Пр. Чън Би-хо - посланик на Република Корея отбеляза следното: „През 2010 Европейската Комисия прие Европейска стратегия за дигитална икономика на Европа до 2020. Това означава, че държавите трябва

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes