Българският център за данни Датикум подобри енергийната си ефективност

Септември 5, 2014 от itFORUM

Българският център за данни Датикум е подобрил значително показателите за енергийна ефективност на своите „облачни“ услуги през последната година, съобщиха от дружеството. Към август 2014 г. клиентите на компанията използват 383,31% повече РАМ памет и 322,22% повече процесорен капацитет от нейната „облачна“ (cloud) инфраструктура, в сравнение с употребяваните ресурси към август 2013 година. Въпреки това електрическата консумация бележи значително по-малък растеж, който през същия период е едва 43,33 процента. Значителното спестяване на електроенергия се дължи на много по-ефективното използване на ресурсите в cloud инфраструктурата на Датикум, в сравнение с функционирането на собствено сървърно помещение в организациите.
 
Центровете за данни представляват обекти, специализирани в съхранението на информация, които предоставят на компаниите възможност за колокиране на собствено оборудване, обезпечавайки сигурността и непрекъсваемостта на достъпа до данните им. България вече се налага като предпочитана дестинация за подобни проекти, а само в Датикум се съхранява информацията на десетки чуждестранни организации, включително и статистиката на Националната баскетболна асоциация на САЩ. Това, което отличава Датикум от традиционния дейта-център е предлаганата от дружеството пълната гама управляеми услуги – облачни сървъри, предоставяне на наети хардуерни сървъри и оборудване, колокация, изграждане и поддържане на частни облачни системи.
 
През последните години дейта центърът се наложи със своите услуги, които позволяват на клиента да наема ресурси от облачната инфраструктура на Датикум и да работи с един единствен доставчик по целия процес на осигуряване на услугата до тях. Това го прави предпочитан избор за все повече компании, които се отказват от поддържането на собствена сървърна инфраструктура и се доверяват на компанията.
 
За да популяризира допълнително предимствата на своите „облачни“ услуги, Датикум АД обяви инициатива, която позволява на всеки желаещ да ги тества безплатно и да се убеди в техните предимства в продължение на две седмици. Промоционалните условия са валидни до края на годината за всяка малка, средна или голяма фирма, както и друг тип организация.
 
„Традиционно компаниите избират „облачните услуги“ на Датикум заради комбинацията от по-висока надеждност и сигурност, по-ниска цена в сравнение с поддръжката на собствено сървърно оборудване, липсата на капиталови разходи, както и много по-добрата скалируемост. Новите данни за постигнатата енергийната ефективност показват, че освен бизнес ползите този модел има и огромни предимства за околната среда, а центровете за данни и по-конкретно cloud – инфраструктурата могат да се превърнат в ключов фактор за една по-ефективна нисковъглеродна икономика на бъдещето. Това е модел, от който печелим всички – ние, клиентът и обществото. Именно, за да популяризираме неговите предимства, решихме да стартираме инициатива, позволяваща на всеки който има колебание относно предимствата и надеждността на „облачните услуги“ и в частност, на тези, предоставяни от Датикум, да ги използва безплатно за срок от  две седмици“ - посочва Росен Маринов, Изпълнителен директор на Датикум АД.
 
Едно от най-важните предимства на „облачните услуги“ е възможността за по-гъвкаво предоставяне на нужните на клиента ресурси. Добавянето или намаляването им  се извършва в рамките на часове и минути, а клиентът получава възможност да контролира разходите си за информационни технологии, в зависимост от текущите нужди и приоритети, премахвайки необходимостта от големите капиталови разходи по закупуване и поддръжка на собствено оборудване. 
 
Високата надеждност също е сред най-значимите предимства на този подход. Всеки компонент от инфраструктурата на Датикум е резервиран минимум двойно, а повечето- дори 4, 8 или 12 пъти. Облачната платформа на Датикум е изградена така, че елиминира човешкия фактор при хардуерен дефект, реагирайки автоматично, без да има спиране на сървърите. Всички грижи по поддържане работоспособността на физическата инфраструктура и обновяването й се извършват от екипа на Датикум, те са невидими за клиента и не се отразяват на работата на неговите системи и приложения.
 
Датикум, част от Сирма Груп Холдинг, е създадена през 2008 г. с цел да отговори на нарастващото търсене на дейта центрове от международен клас. Компанията предлага бизнес решения и услуги, които имат за цел да гарантират на клиентите високо ниво на наличност и надеждност на чувствителна информация. Клиентите на Датикум драстично намаляват разходите си за ИТ инфраструктура, оборудване, поддръжка и потребление на енергия. (www.daticum.com)
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes