Централизираната ИТ инфраструктура избавя от безкрайния цикъл по поддръжка на армията компютърна техника

Декември 9, 2010 от Александър Главчев

Усложняването на ИТ системите във всяка организация, независимо от размера, е неоспорим факт. То се корени не само в естествения прогрес на техниката и връзките, където бързият достъп до мрежата и видеото с висока резолюция вече се възприемат като нещо напълно нормално. Усложняването идваиот самия метод на изграждане на ИТ инфраструктурата. При организации с няколко компютъра това вероятно не е проблем, но нарастването на тази бройка води до все по-трудоемка и губеща ценно време поддръжка. Също така осигуряването на един работещ компютър за една фирма не означава само той да бъде закупен и свързан към електрическата мрежа. Например софтуерът се нуждае от наглеждане, защото иначе рано или късно би се стигнало до случаи като например служител да няма правилната версия на дадена програма, с която да отвори материал, предоставен му от негов колега. Решаването на подобен единичен случай със сигурност не би било проблем за всеки дори със средна компютърна грамотност, но при повече от 10-15 машини случки като описаната могат да доведат до драматични последствия.

 

Решението - централизация

При традиционните компютърни мрежи на всяка отделна машина работи софтуер, който има на разположение собствени процесор, памет и т.н. хардуер. Този модел има редица недостатъци. Софтуерът трябва да бъде инсталиран на всяко едно работно място поотделно. Този процес може да отнема значително време и понеже настройките и кофигурациите за всеки отделен компютър биха могли да бъдат различни, това може да се отрази върху скоростта на работа и по-важното – продуктивността.

Решението, което ще ви избави от безкрайния цикъл на ъпгрейди и други губещи време дейностти по поддръжката на многобройната армия от компютърна техника, може да се състои, най-общо казано, в централизиране на ресурсите.Т.нар. Server-Based Computing (SBC) моделреволюционализира начина, по който се използва, обслужва и придобива техниката. При него софтуерът работи (а не просто се съхранява) от определена централна локация – високопроизводителни сървъри. Тук няма такова значение колко е старо или непроизводително устройството, чрез което всеки потребител осъществява връзка и върши работата си (т. нар. терминално устройство или тънък клиент). Това е така, тъй като то служи само и единствено да осъществи връзката на служителя със сървъра, без да обработва и съхранява нищо. То визуализира това, което се случва в ядрото.В обичайната компютърна мрежа зареждането на определен файл от сървъра означава копирането му на конкретната машина, което генерира солиден трафик. При тънкия клиент всички действия се извършват вътре в самия сървър, а потокът данни от и до потребителя е сведен, най-просто казано, до предаване на сигналите от клавиатурата, мишката и образа на монитора, като този трансфер е несравнимо по-малък спрямо току-що описания “класически” случай. Поддръжката на една такава мрежа отнема само частица от времето, което би било необходимо да се обходят или донесат съответните машини от работните места на персонала, за да се извърши някаква дейност по тях. Дори нещо повече – след като се тегли чертата на общата сметка, се оказва, че всъщност централизираният модел предлага повече производителност, при това на по-ниска цена.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes