Cloud computing: само параноиците оцеляват

Октомври 17, 2011 от Ваню Кръстев

Изчисленията в облака помагат на компаниите да постигат много по-висока степен на енергичност

 

 

 

ИТ директорите отново и отново чуват предупрежденията на различни ИТ доставчици – възползвайте се от изчисленията в облака (cloud computing) или рискувате да загубите контрол над вашата организация. Или ако данните не са в облака, то компанията скоро ще бъде вън от бизнеса. Те казват още: направете така, че ИТ услугите, от които се нуждае вашият бизнес, да се използват така, както се използва кредитна карта – да теглите толкова информационни и комуникационни технологии, колкото ви трябват. За разлика от финансовите услуги, при клауд услугите все още съществуват устойчиви рискове като сигурност и наличност. Те винаги са предизвиквали сериозни опасения, че в даден момент бизнесът ще бъде компрометиран или няма да има достъп до жизненоважни данни. Очевидно е, че въпреки многото предимства на облака е добре CIO да поддържат малко параноя по отношение на тази технология. Ако не друго, това си е едно здравословно състояние на ума. Днес изказването на Анди Гроув от Интел – “Само параноиците оцеляват” – звучи повече от правдоподобно.

Обществените облачни услуги наистина дават добра възможност на ИТ отделите да изнесат ИТ инфраструктурата си (сървъри, устройства за съхранение на информацията и работата с мрежата), както и различни бизнес приложения на външен доставчик, които да бъдат достъпвани през интернет. А с това и работната сила да става все по-мобилна. На теория това би трябвало да освободи ИТ отделите от отговорността да бъдат интеграторите и техническите иноватори на организацията. Но на практика не ги освобождава от проблемите със сигурността и вероятността корпоративна информация, както и лични данни да попаднат в чужди ръце. Всъщност почти половината от 1800 –те ИТ професионалисти, анкетирани през април 2010 г. от международната сертифицираща организация ISACA, определят облачните рискове като засенчващи предимствата. 15% от тях възнамеряват да използват публичните облачни технологии за нискорискови услуги. Само 10% от тях възнамеряват да ги използват за критични ИТ услуги, а една четвърт от възнамеряват да се възползват от клауд компютинга.

Въпреки тези разочароващи резултати облачната технология е напълно приемлива, ако се вземат предвид всички възможни рискове от нея. Изоставяйки параноичното мислене и минавайки към рационалното, е редно да се направи първо следното: компаниите много прецизно да изберат коя част от ИТ процесите си да изнесат на външен доставчик и след това да се състави списък със сертифицираните по информационна сигурност доставчици. Например това могат да бъдат некритични бизнес процеси и приложения като електронна поща и управление на човешките ресурси. Може би тогава рисковете няма да надхвърлят ползите и в условия на намалени ИТ бюджети, с които да се актуализира остаряла ИТ инфраструктура, преминето към изчисления в облака да е напълно приемливо. Подобна тактика би била добра за по-малки компании, тъй като големите са направили огромни инвестиции в информационни технологии и поради това имат занижени способности и желание да поемат рискове. В този смисъл те могат да се присъединят към облака малко на по-късен етап, когато технологията наистина докаже пълния си потенциал. За доставчиците на клауд услуги това може да означава единствено търпение – практическото приложение на технологиите изисква доста време. Резултатите от едно проучване на Пол Дейвид (Стандфорски университет) показват, че фабриките реализират печалби от използването на електронни двигатели цели 20 години след внедряването им в производство. Обикновено новите технологии намират практическо приложение едва след осъществяването на многобройни незначителни подобрения и изменения.

Промените никога не идват бързо. Често те следват тенденциите в начина на правене на бизнес, а те са много инертни. И поради това в използването на облачни технологии можем да набележим и един друг момент, на който, макар и спорен, си заслужава да се обърне внимание. И той е, че клауд компютингът помага на компаниите да постигат много по-висока степен на енергичност. Какво означава това? Бизнесът на бъдещето може би вече няма да разчита на дълголетието си, като инвестира в технологии, които непрекъснато да поддържа чрез наливане на пари в тях. Както хората, например художниците и артистите, така и компаниите могат да се стремят не към дълголетие, а към светкавичен възход, обикновено следван от силна експлозия. Може би ще бъде прекалено силно да кажем, че съвременните компании ще са “компаннии-еднодневки”. Но няма да сгрешим, ако кажем, че критерий за успеха на фирмата ще бъде не нейното минало, а нейната енергичност. Изглежда облачните технологии са призвани да помогнат на компаниите в техния стремеж да бъдат по-бързи в постигането на бизнес идеите си. И ще ги освободи от тегобата да поддържат инфраструктурни системи в борбата за оцеляване. За да бъдат иновативни и гъвкави, те няма да спестяват пари и да чакат седмици и месеци, за да закупят сървъри и да изпробват на тях нови бизнес приложения.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes