Цветомир Досков, Сирма Бизнес Консултинг: Банките ще трябва да се борят, за да си възвърнат ролята при платежните услуги

Октомври 1, 2012 от Александър Главчев

Мобилното банкиране е тема, която звучи хем футуристично, хем е нещо, което вероятно сравнително скоро ще започне да навлиза осезаемо в ежедневния живот и на обикновения човек. Постепенният спад на цените на смартфоните и уеднаквяването на мобилните и десктоп версиите на интернет браузърите означава, че услугите, които човек е свикнал да ползва на персоналния си компютър, ще бъдат достъпни и от личното му мобилно устройство със същите нива на сигурност.
 
Същевременно е налице и друга тенденция, но вече касаеща другата страна на банковите услуги. Днес банките често биват измествани при директните взаимоотношения с клиенти от динамични и агресивни организации, предлагащи специализирани платежни услуги. По думите на Цветомир Досков, изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг (SBC), занапред банките ще трябва да се борят, за да си възвърнат ролята на платежни институции. Според него, въпреки че засега мобилните устройства са сравнително ограничени, тяхната нарастваща популярност няма как да не предизвика компаниите да финансират създаването на специализирани услуги за техните потребители. В интервю за itForum Досков сподели мнението си, какви са тенденциите при мобилното банкиране и кой според него ще е основният модел при разплащанията през мобилен телефон.

 

Как гледа българинът на мобилното банкиране? Можете ли да сравните тукашното отношение към подобни възможности спрямо ситуацията на Запад?

В България по принцип иновациите се приемат много добре за разлика от други места по света. Това, може би, би учудило много хора, но истината е такава. Българите изобщо не сме консервативни нито като отделни личности, нито като компании, които оперират на този пазар. Повечето организации, с които работи  Сирма Бизнес Консултинг, са напред с технологиите и предлагат различни канали за достъп до финансови или банкови услуги. Дори мога смело да твърдя, че в световен аспект изпреварваме голяма част от водещите пазари. За пример мога да дам електронното банкиране за десктоп. В голяма част от развитите пазари сигурността на подобен тип услуги все още е на ниво потребителско име и парола.

Що се касае до мобилните технологии, аз считам, че това е едно доста широко експлоатирано (от гледна точка на маркетинга и рекламата) понятие по отношение на възможностите за предоставяне на финансови услуги. Истината е, че засега мобилните устройства са сравнително ограничени както по отношение на цените, така и що се отнася до приложимостта им за ползване на различни услуги. Все още смартфоните не са масовият продукт. Също така сигурността при тях все още е доста проблемна и няма възможност за работа с някои от надеждните средства за автентикация. При десктоп браузърите най-използваните такива средства са две – универсален електронен подпис и т.нар. токън. Тези два инструмента, гарантиращи еднозначно кой стои от другата страна, и че именно човек, който има съответните права, е подписал дадена операция, засега трудно се интегрират на мобилно устройство. Поради всичко това  стартирането на мобилни услуги от чисто бизнес инвестиционна гледна точка е доста трудно. Една от най-големите трудности е многообразието от операционни системи на пазара. Да създадеш услуги за различни платформи означава да можеш да ги поддържаш в един вид, което е трудна задача.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes