Десктоп виртуализацията – залог за успешно бъдеще

Ноември 7, 2011 от Александър Главчев

Централизацията на информационните ресурси е тема, която търпи огромно развитие и се радва на нестихващ интерес през годините. Що се отнася до десктоп приложенията, причините за централизацията са повече от прозаични: благодарение на нея в голяма степен могат да се решат нарастващите проблеми, свързани с поддръжката на традиционната ИТ среда. Среда, в която на бюрото на всеки служител стои персонален компютър. Произтичащите от това проблеми варират от компромиси със сигурността на фирмените данни до безкрайния времеемък цикъл на поддръжка на всяка отделна работна станция. Дори нещо повече - все по-широкото навлизане на мобилни устройства в бизнеса и навиците за комуникация (особено на младото поколение служители, за които свързаността е част от живота), влизат в директен конфликт с установените норми за работа. При всички случаи губещата страна се оказва именно компанията.

Понастоящем може да се каже, че централизацията на десктоп приложения все още е в своята ранна фаза на развитие. Именно сега обаче е моментът, когато организациите трябва да инвестират в онези технологии или идеи, които занапред ще им позволяват по-добре да управляват работата на служителите си. Независимо от това къде се намират те или какво усторйство използват в момента. Тези, които пропуснат засилващата се тенденция за централизация чрез десктоп виртуализация може да се окаже, че рискуват да загубят някои свои конкурентни предимства в дългосрочен аспект.

 

Пазарът на десктоп виртуализационни решения в световен план се радва на особено внимание през последните няколко години. Компаниите все повече са заинтригувани от възможността да постигнат по-добър десктоп мениджмънт и произтичащите от това спестявания от оперативни разходи, които десктоп виртуализацията може да предостави. Кризата доведе до много интересна тенденция – в голяма степен спряха инвестициите в PC-та. Компаниите прецениха, че е по-добре да запазят и използват съществуващите си машини с поддръжката от вендорите, докато физически машината го позволява. Ефектът от кризата е, че много организации отложиха с 1-2 години напред осъвременяването на своите PC-та, което доведе до положението в момента 80-90% от тях да са за подмяна. Отлагането във времето на това решение им даде възможност към днешна дата да разглеждат т.нар. виртуална десктоп среда (Virtual Desktop Infrаstructure), което позволява крайните клиенти вече да не са с високопроизводителни PC-та, в които има харддиск, процесор и памет. Предпочитанията са вече към сценарии за десктоп виртуализация, в която участват т.нар. тънки клиенти (thin clients), в които липсват подвижни елементи. Бизнесът започна да изчислява на база инвестициите и разходите си за поддръжка на компютърните си системи (текущите разходи) за колко време ще им се изплати инвестицията. Към днешна дата инвестицията във Virtual Desktop Infarstructure е оправдана и е изчислено, че се изплаща в рамките на 2 години.  

Според анализатора IDC, въпреки че този специфичен пазар все още е в сравнително ранна фаза на развитие, вече са се появили много доставчици, които предлагат такъв тип решения. Тези доставчици варират от малки стартъп фирми до компании, влизащи в класацията Fortune100. Клиентите от своя страна пък се чувстват объркани относно възможностите на тези продукти и доколко добре могат да се възползват от техните функционалности.

Предимства на десктоп виртуализацията

Първоначално натискът за възприемане на десктоп виртуализация дойде, след като организациите започнаха успешно да внедряват и да се възползват от сървърната виртуализация. Според IDC атрактивната възвращаемост и незабавното намаляване на необходимите капиталови вложения в хардуер при сървърната виртуализация са довели до (често неправилното) приемане, че подобни спестявания могат да се постигнат и с десктоп решенията. Въпреки това презумпцията, че десктоп виртуализацията ще доведе до смекчаване на много главоболия по управлението, сигурността, бекъпа и намаляването на грешките, предизвикани от човешкия фактор, се оказа правилна.

Съществуващите пречки пред ефективния десктоп мениджмънт в комбинация със свитите ИТ бюджети по време на кризата принудиха компаниите да се обърнат към виртуализацията за намаляване на разходите, свързани с осигуряване на необходимата изчислителна мощ на всеки служител. Организациите бързо откриха, че използването на такива решения за настолни нужди води след себе си цяла редица от значителни предимства. Те включват по-ефективно ИТ управление, ценова ефективност и нови възможности. От IDC дефинират и разпределят предимствата в три основни групи:

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes