Дни на Майкрософт 2012: Облаци и жестове

Март 29, 2012 от itFORUM

Задаващата се нова операционна система Windows 8 и облачните технологии бяха основните акценти на Дни на Майкрософт 2012. В програмата на събитието бяха проведени над 60 сесии, изнесени от над 40 специалиста от България и чужбина. Основните лектори, които откриха  ежегодния форум, бяха Майкъл Плат – директор  „Платформи за разработка“ и Андреас Хартл – главен оперативен директор в Майкрософт за Централна и Източна Европа.

 

Windows 8: Актуализиран интерфейс

На тазгодишното издание на конференцията бяха представени предварителните версии на потребителският и сървърният вариант на операционната система Windows 8. Майкъл Плат я определи като отговор на Майкрософт на глобалните технологични тендеции на световния ИТ пазар. „За последно актуализирахме потребителския интерфейс на нашата операционна система с Windows 95. Т.е. преди около 17 г. – обясни Плат. – Ние рядко променяме начина, по който работи една операционна система, но точно това смятаме да направим с Widnows 8.“ По негови думи тази стъпка е необходима, тъй като е налице промяна в начина, по който се използват устройствата.  Смартфоните, а по-късно и таблетите, указаха една посока на развитие, с която се съобразяват и от Майкрософт. С условна точност може да се каже, че новата операционна система представлява кръстоска между основната идея на интерфейса, представен с Windows Phone 7 и класическия десктоп, познат на потребителите на Windows от години. „Ние не искаме обаче потребителят просто да стартира приложения. Това е остарял, 20-годишен модел – продължи Плат. – Вярваме, че в момента хората искат приложенията да дават информация, която да е винаги пред очите им.“ При оптимизирания за тъчскрийн панели Windows 8 приложенията извеждат на екрана допълнителна информация, дори когато не са стартирани. Например поребителят може да бъде уведомяван за новости от онлайн магазина.

По думите на Плат задаващата се операционна система ще е и много по-лесна платформа за разработка, отколкото нейните предшественици. За да постигне това, компанията представя т.нар. Windows Runtime (WinRT) – нов програмен модел на Майкрософт, който е в основата на т.нар. "метро приложения". Това е вътрешно кодово название на дизайнерския език, първоначално разработен за Windows Phone 7. „Хората очакват от една модерна операционна система да може да работи с GPS, с камера и всякакви други устройства – допълни Плат. – WinRT прави точно това.“

Облаци и сървъри

Андреас Хартл, представи визия за облачните технологии (private и public cloud) и реални примери от България за компании, които са предпочели продуктите на Майкрософт за изграждане на такъв тип инфраструктура.

„Майкрософт е доказан иноватор в информационните технологии. Затова ние се стремим винаги да предлагаме решения за нуждите на клиентите и потребителите на тези услуги, преди още те да са осъзнати като такива – каза Хартл в своята презентация. – 2012 е революционна година, в която представяме много технологични решения, сред които са System Center 2012, SQL Server 2012. Благодарение интеграцията на различни компонента в едно обединено решение в System Center 2012 се улеснява инсталацията и намалява от дни на часове времето, необходимо за внедряване. С въвеждането на SQL Server 2012 компаниите могат да се справят с предизвикателствата, породени от увеличаващите се обеми от данни и броя на отделните устройства, които ги достъпват.”

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes