ЕС смята да превърне електронните фактури в стандарт

Февруари 21, 2011 от Александър Главчев

Европейската комисия планира да направи електронните фактури стандартни в ЕС до 2020-а, в стремежа си да спести милиарди евро годишно на борещия се с последиците от кризата бизнес. Ако стандартните хартиени фактури бъдат заменени с електронни, от Брюксел изчисляват, че потенциалните спестявания за целия съюз ще се равняват на около 40 млрд. евро годишно. Съкращенията ще са следствие предимно на намаленото потребление на хартия, елиминирането на пощенските разходи и по-добрата автоматизация на бюрократичните практики.

В съобщение, публикувано в началото на декември, ЕК описва електронното фактуриране като даващо възможност за плащане в по-къси срокове, допускане на по-малко грешки, икономии на разходи за отпечатване и изпращане по пощата и — най-важното — напълно интегрирана обработка. Отличителна черта на електронната фактура е възможността за автоматизация, особено когато е изпратена в структуриран формат. Тя може да бъде генерирана и изпращана автоматично и пряко от финансово-счетоводните логистични системи на доставчика до съответните системи на получателя. Следователно повечето икономически ползи произтичат не от икономиите на разходи за отпечатване и изпращане по пощата, а от пълната автоматизация и интеграция на процеса от поръчката до плащането между търговските партньори.

По думите на вицепрезидента на ЕК Антонио Таяни, отговарящ за промишлеността и предприемачеството, електронното фактуриране ще повиши цялостната конкурентност на европейските компании и особено на малките и средните предприятия чрез „революция в начина на заплащане на сметки“.

В съобщението си ЕК също така посочва, че масовото въвеждане на такива модерни технологии ще носи и положителен ефект за околната среда, като е изчислено, че свързаните с пощенския транспорт въглеродни емисии могат да бъдат намалени с около 1 млн. тона годишно.

Справяне с ниския интерес

Макар че представители на 23% от предприятията заявяват, че получават или изпращат електронни фактури, броят на обменяните структурирани електронни фактури остава нисък, особено при малките и средните предприятия. Средният им пазарен дял в ЕС се изчислява на едва около 5 на сто. Само 1 млн. от 23-те млн. компании, опериращи в региона, се възползват от такива технологии.

Според ЕК, за да бъдат възприети електронните фактури, е от критично значение в процеса да бъдат въвлечени държавните власти и малките и средните предприятия, каквито са 99% от компаниите в съюза и които също така са по-малко склонни да се откажат от традиционната хартия.

Ако публичните администрации масово преминат към електронно фактуриране, икономическият ефект ще бъде огромен, тъй като ще принуди малки и големи компании също да се адаптират към към новия стандарт. Правителствата в някои европейски страни като Италия, Финландия и Дания вече са поели ангажимента да направят виртуалните фактури задължителни в своите администрации. В Швеция пък електронната система за обществени поръчки е вече напълно функционална. Други правителства също работят по подобни инициативи, докато на по-високо ниво ЕК е стартирала инициативата PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online – Паневропейски електронни обществени поръчки), чиято цел е да се насърчава комуникацията по електронен път между предприятията и държавните органи в целия ЕС при всички процедури по възлагане на поръчки, включително при изпращането и получаването на фактури.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes