Gartner: Масови бизнес „облаци” – след 10 години

Май 12, 2011 от itFORUM

Събитие целящо да „разсее” неяснотите, витаещ около клауд компютинга проведе HP в София.

 

След повече от 10 години ще може да се говори за масово навлизане на клауд компютинга в компаниите. Това сочи т.нар. hype cycle, един от инструментите, които анализаторът Gartner използва за оценка на нови и навлизащи технологии. В по-кратки срокове се очаква масовото навлизане на различни решения като услуга. Според анализатора SaaS моделът ще стане масов след от 2 до 5 години.

„Кога смятате, че повече от половината от транзакциите във вашата компания ще се случват в облачна среда, чрез модела софтуер като услуга?” – това е един от въпросите, които Gartner е задала към ИТ лидери като част своето ежегодно изследване CIO Agenda.

43% от запитаните са посочили като най-вероятен периода 2011-2015 г. 31 на сто са събрали годините между 2016-а и 2020-а. 23 на сто считат, че това никога няма да се случи, а останалите 3 са посочили като отговор 2010 г., което вероятно означава, че техните компании вече са поели в тази посока.

„Клауд компютингът е млада технология, която все още не е достигнала своята зрялост – обясни Александър Захариев, представител на Gartner за България. – Съвсем логично тя да се посреща с известна доза недоверие, особено в областта на финансите и някои други чувствителни сектори.”

Облачният компютинг е част от глобалната тенденция към непрекъсната свързаност, породена от онлайн епохата, в която живеем. Според Ираван Хира, изпълнителен директор на HP България, една от основните промени, които се наблюдават в ИТ през последните години е, че вече не се говори за технологии, а става дума само за работата, която трябва да бъде свършена.

Според проучвания на HP инвестиции в клауд през 2008-а са били за 46 млрд. долара. През 2013-а се очаква те да достигнат 143 млрд, една цифра, която по думите на Хира дори е консервативна. Той обяви облачните решения за нещо което се налага и което предстои да навлезе в ежедневието на всички. „Да, има много задачи, които все още трябва да бъдат решени, има много въпроси, на които все още търсим отговори”, обяви още Хира. По думите му HP и останалите компании са достигнали достатъчна зрялост и бизнесът може спокойно да се довери на съвременните клауд технологии.

По думите на Хира през 2020 г. в света ще има над 25 млн. приложения с бизнес и обществен интерес. 4 млрд. ще бъдат потребителите онлайн като в глобалната мрежа ще бъдат свързани на 31 млрд. устройства. В края на десетилетието 1,3 трлн. сензора ще събират и изпращат информация и общото количество натрупана информация в световен мащаб ще е около 50 трлн. гигабайта. Разбира се дотогава населението на планетата също ще набъбне, до между 7,5 и 7,8 млрд. души.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes