Големите данни през 2020-та

Април 2, 2014 от admin

В цифровата икономика данните са новата валута, а през 2020-та дори терминът Big Data ще бъде остарял

Иван Делигеоргиев

Изследователите твърдят, че 90% от цялата информация е създадена през последните две години. Ако превъртим времето напред до 2020-та година ще видим, че всяка една компания ще разполага с много повече нули в обемите от бизнес данни, които трябва да манипулира. Ще видим още, че способността на тази компания да се захване с колосалния труд да извлича смислени BI (Business Intelligence) зависимости, ще е от съществено значение за бъдещото й оцеляване. Данните идват отвсякъде – от всевъзможни сензори за събиране на информация, от социални медии, от сайтове за цифрови снимки и видеоклипове, от сделки по телефон, от системи за мигновени съобщения и т.н. Данните са богатство и власт и това се е знаело още от първата голяма човешка цивилизация - древните шумери. Разликата между времето от преди близо 7000 години и днес е, че днес потоците информация са огромни.

 

Големи данни и по-големи данни

Една трета от данните в цифровия свят, които са в размер на повече от 13 000 екзабайта, ще имат бизнес стойност през 2020 г., но само ако се маркират и анализират, твърдят изследователи от IDC. Очевидно е, че ще има много работа за вършене, като се има предвид, че през 2012-та само 3% от потенциално полезните бизнес данни са били маркирани, а още по-малко анализирани. Тези големи количества информация ще останат неизползвани, освен ако организациите не започнат да се възползват от възможностите за маркиране и анализ сега, за да получат конкурентно предимство и за да останат по-близо до своите клиенти. Дори днес 23% от информацията в дигиталната вселена (643 екзабайта) би била полезна за бизнес анализи и отключване на заключената в нея стойност. Това отнема много труд и инвестиции. Big Data технологиите на 2020-та трябва да могат да извличат стойност от много големи обеми от данни, от различни разновидности и с висока скорост на събиране и анализ. По-голямата част от новите данни е неструктурирана, което означава, че трудно от нея могат да се извличат бизнес зависимости, освен ако не се етикетира с помощта на метаданни. Само във Фейсбук например се споделят 30 милиарда пакета различна информация, а прогнозният растеж на данни в световен мащаб е 40% годишно. В цифровата икономика данните са новата валута, а през 2020-та дори терминът Big Data ще бъде остарял. Тогава ще съществуват такива масиви от данни, че няма да могат да се намерят достатъчно изчерпателни прилагателни, за да могат да бъдат описани, без езика на математиката. През 2012-та хората са създали 2,5 зетабайта информация според изследователската компания IDC. През 2020-та хората ще създават 40 зетабайта на година – един зетабайт е един милиард терабайта. Ако всички тези данни се превърнат в текст и печатни книги, купчината ще се простира от Земята до Плутон и обратно 16 пъти. Това са умопомрачителни размери. В подобен информационен потоп способността за адекватни и навременни BI анализи ще бъде от съществено значение за успех на много бизнес организации. Първата и най-очевидна причина, поради която събирането и анализът на данни са необходими, е свръхперсонализираното обслужване. Компаниите, които винаги са били в състояние да използват данните за клиентите си, винаги са имали и по-добри възможности да им предлагат подходящи продукти и услуги. И тъй като подобен процес става все по-автоматизиран, потребителите ще имат възможността да се възползват от стойността, която подобна, всеобхватна свръхперсонализация може да им предостави.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes