IBM: Четири възможни ИТ сценария за компаниите

Ноември 24, 2011 от admin

Четири са възможните състояния на ИТ отделите по отношение на бизнеса и в съответствие с тях ИТ директорите могат да допринасят по различен начин за постигането на стратегическите цели на компаниите. Това се твърди в нов доклад на IBM, озаглавен „The Essential CIO”, представен от Меделин Брату, Cloud Sales Leader в румънския офис на компанията.

 

Leverage, Expand, Transform и Pioneer са четирите възможни ИТ сценария, които следват компаниите. Според Брату изброените ИТ-състояния не са статични и мога да се променят във времето. По думите му Leverage означава, че ИТ директорът в съответната компания най-общо казано внедрява, поддържа и подобрява работата на базови решения.

Според IBM сценарият Expand означава рафиниране на бизнес процеси и подобряване на съвместната работа. Тук от ИТ директора се очаква да подобрява оптимизира вътрешните комуникации и да интегрира технологични решения в различни отдели на организацията, като маркетинга, продажбите и т.н.

Transform означава доставка на нови предложения и специфични решения за подпомагане на бизнеса. Тук ИТ мениджърът вече отправя поглед и извън границите на организацията, за да помогне в опростяването нейните бизнес процеси, без да се стига до радикални промени.

Pioneer е сценарият на сериозните промени, радикални иновации и промени в бизнес модела. Тук ИТ директорът разсъждава като бизнес лидер, който прави анализи на разходите и приходи на предлаганите от компанията продукти.

По време на презентацията Брату направи и кратко сравнение между визиите и плановете за развитие на ИТ директорите от Югоизточна Европа от общите световни такива, публикувани в изследването. В местния регион, както и по света основният интерес на ИТ директорите е в посока доставяне на анализи (BI). Оттам нататък обаче разликите са фундаментални. За Югоизточна Европа на втора позиция е виртуализацията (в световен мащаб тя е на трета позиция, а нейното място заемат мобилните решения). Според Брату това разместване е следствие на известното изоставане на развиващия се регион. На трета позиция в Югоизточна Европа е управлението на бизнес процеси (BPM). В глобалната класация то е на едва пета позиция. Не на последно място е интересно да се отбележи, че облачните технологии, които са на четвърто място в световен мащаб, са на едва шеста позиция в Югоизточна Европа.

Изледването „The Essential CIO” може да бъде изтеглено от: ibm.com/ciostudy

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes