IDC: Големите данни не са чак толкова голям проблем

Април 24, 2012 от Александър Главчев

Все повече интелигентни устройства генерират данни, които трябва да бъдат обработвани от съвременните ИТ системи. Въпреки това информационната експлозия няма да е чак толкова колосална, според Павел Роланд, мениджър проучвания в областта на инфраструктурните системи и решения в IDC CEMA.

 

„След като няколко години си говорихме за клауд компютинг, сега в индустрията започва нова шумотевица и това е „Big Data” – обяви Роланд. – Големите данни предизвикват много внимание, но аз смятам, че това е една много рехаво дефинирана теоретична концепция, която не води до някакъв бизнес потенциал.”

По негови думи, през следващите години обемите от информация, които се генерират, действително ще изпреварват ръста на решенията за тяхното съхранение. Това обаче няма да е фатален проблем, поради използването на системи за ефективно съхранение, като например дедупликацията и компресирането на данни. Нещо повече – за в бъдеще се очаква поява на нови и допълнително усъвършенстване на настоящите технологии.

Оптимизъм, макар и умерен - такава трябва да е правилната нагласа за сферата на центровете за данни, според Роланд. „За пръв път от известно време насам се наблюдава съгласуване и адаптиране на ИТ в унисон с нуждите на бизнеса – сподели още той. – За мен това определено е позитивен сигнал, в сравнение с предишните няколко години.” Анализаторът цитира проучване на IDC, според което основните притеснения на компаниите, поддържащи центрове за данни са свързани с непрекъсваемостта на работата на техниката, нейната надеждност, както и сигурността на данните и общите разходи. По думите на Роланд Централна и Източна Европа се приема за развиващ се регион, но същевременно той далеч не е еднороден. В Русия са налице компании, които постоянно инвестират голямо количество средства в центрове за съхранение на данни и инфраструктура. Това са най-вече телекоми и финансови институции. От друга страна пазари като Чехия, Унгария и Полша, които са „плоски” – при тях се редуват периоди на ръст, следвани от тримесечия на спад. В тези държави, въпреки че макроикономическите условия са по-благоприятни, спрямо тези в Западна Европа, е налице и слаба бизнес увереност.

Сторидж виртуализацията става масова

Сторидж виртуализацията ще се превърне масово използвана от компаниите технология през настоящата година. Това е топ предвиждането на IDC в областта на съхранението на данни през 2012-а. Според Роланд много компании вече имат натрупан опит от използването на виртуализирани среди. Въпреки това обаче използването на сторидж виртуализация продължава да бъде ограничено. Компаниите вече имат позитивни впечатления от сървърната виртуализация и виртуализирането на сториджа ще е нещо, което ще им предложи допълнителни възможности за повишаване на ефективността.

Два са подходите, чрез които организациите могат да се възползват от тази технологична възможност. Първият е хардуерен и при него необходимите функционалности са вградени в някои продукти от по-висок клас, които се предлагат на пазара. Вторият подход, логично, е софтуерен и по думите на Роланд включва т.нар. сторидж хипервайзор, аналог на сървърния хипервайзор. Според анализатора подобно наименование ще привлича клиенти, тъй като, благодарение на близките като звучене термини, технологията ще им звучи познато.

Все повече SSD-та за компаниите

Според второто предвиждане на IDC, 2012-а е годината, в която използването на твърдотелните дискове (SSD) от компаниите ще стане неразделна част от общия пейзаж на възвръщаемост на инвестициите. Въпреки че тези устройства са на пазара от години и са си извоювали приемственост, все още е налице объркване за това какви точно са техните предимства. „Хората все още вярват, че твърдотелните дискове са прекалено скъпи и имат ограничена издръжливост по отношение цикли на запис – обяви Роланд. – Малко са онези, които разбират синергичния ефект от използването им заедно с определени функционалности, като кеширане, thin provisioning и др. Една такава комбинация може да увеличат в пъти производителността на системата.” Според анализатора несъмнено SSD устройствата са по-скъпи, но и директното сравняване на цена за гигабайт далеч не е правилно. Вярното сравнение тук би било: цена за производителност (трансфер на информация).

Мултипротоколността става стандарт

Третото топ предвиждане на компанията за настоящата година касае унифицирането на системите – те ще поддържат едновременно SAN, iSCSI и Fibre Channel. Това не е нещо ново на пазара, но разликата е, че сега все повече компании пускат на пазара мултипротоколни продукти.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes