Има опасност концепцията за единен системен интегратор на електронното управление да стъпи върху нездрава почва

Юли 3, 2012 от Ваню Кръстев

Възможно ли е държавната компания Информационно обслужване да стане общ интерфейс към българските министерства при изграждането на електронното управление в страната? Как бизнесът гледа на идеята Информационно обслужване да стане единен системен интегратор при изграждането на платформата за е-управление и дали той разпознава държавната компания като съдружник в този процес или не? Това бяха основните въпроси на кръгла маса, които бяха поставени за обсъждане от Александър Колев, изпълнителен директор на Информационно обслужване и представители на всички значими бизнес и ИКТ организации.

 

В процеса на дискусията стана ясно, че българският бизнес като цяло е съгласен с идеята единен системен интегратор да обедини разпокъсаната инфраструктура на електронното управление. Но това при условие, че този интегратор има капацитета да включи в този процес много повече фирми на ниско и средно ниво, за да интегрира и техните решения и по този начин да стимулира развитието им (а не да допуска само по един голям участник по конкретните лотове по изпълнението). Притесненията на представителите на бизнеса бяха не поради амбициите на Информационно обслужване да се намеси в изграждането на електронното управление като единен интегратор, а от реалната опасност самата концепция за единен системен интегратор да стъпи върху нездрава почва. „Добрите идеи винаги могат да бъдат изкривени”, заяви Стоян Боев, в качеството си на представител на БАИТ. Според него по-важен е въпросът как концепцията за единен системен интегратор ще се гарантира законово и какви ще бъдат лостовете, които ще ползва държавната компания, за да синхронизира дейностите между нея, държавата, общините и частния бизнес. „Важно е да се видят какви са механизмите, които ще накарат дали даден модел ще работи или не, защото дяволът се крие в детайлите”, заяви Боев. Според него усилията трябва да бъдат насочени към обсъждане на това как ще бъдат адресирани проблемите, каква е стратегията, визията, платформата за работа и какъв подход ще има Информационно обслужване и нейните специалисти към правителството, за да може то да подготви адекватна законова рамка.

Относително разпиляното управление на изгражденето  на електронното правителство между ведомствата и комисиите  също бе изтъкнато като проблем. Затова предложението от страна на бизнеса е законовата рамка, регламентираща действията на единния системен интегратор, да бъде достатъчно стабилна, за да може да издържи прехода на различните правителства.  Още един сериозен проблем, според Антони Славински, председател на АСТЕЛ, е че едва ли Информационно обдлужване ще може да замести политическата воля и да координира изграждането на електронното управление между различните ведомства. А това в момента е най-сериозния проблем, не физическата интеграция на различни хардуерни и софтуерни системи. Още повече, че една организация като Информационно обслужване няма как да регулира и влияе на начина на харчене на бюджетите на отделните министерства. 

По време на срещата, Алберт Кронбергер, който е работил по създаването на модела на електронно управление в Австрия, отбеляза: “Няма едно “най-добро” или “правилно” решение – правителствата следват тенденцията в световната ИТ индустрия и модела на управление и закупуване на ИКТ технологии от държавата зависи от конкретния случай и страна.”

На срещата участие взеха Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), КРИБ, Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Български ИКТ Клъстер, Фондация право и интернет, Българска уеб асоциация (БУА) и Асоциация телекомуникации (АСТЕЛ).

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes