Информационно Обслужване иска да поддържа всички инфраструктурни системи на електронното управление

Юни 5, 2012 от Ваню Кръстев

След обновяването на управленския си екип единствената държавна ИТ компания Информационно Обслужване ще се стреми към това да стане единен системен интегратор на инфраструктурата на електронното управление. Тази схема е заложена като концепция в стратегическото развитие на електронните услуги у нас и има голяма вероятност държавния разработчик на информационни системи да започне да изпълнява ролята, заложена в нея. Според  Александър Колев, новият изпълнителен директор на компанията, засега гарантирано място за Информационно Обслужване като главен системен интегратор на електронното управление няма, но по въпроса се водят дискусии. Все още не са знае какво ще бъде решението на СЕУ (Съвета за електронно управление, чиито председател е Бойко Борисов) - дали ще има търг или принципала на Министерството на финасите ще бъде директно посочен като изпълнител.

 

„Възможността държавна компания да изпълнява да управлява и поддържа ИТ инфраструктурата на електронното управление не означава, че тя ще вземе целия бизнес, а че през нея много по-ефективно ще се подава бизнес към частния сектор”, коментира Колев. Според него по-малките частни фирми в ИТ бранша, които се изхранват с поръчки около електронното управление, ще могат да станат подизпълнители на по-големите компании, а не както досега целия пай да остава за основните ИТ играчи.

Управленската и организационна промяна в Информационно Обслужване, както и виждането за новата й роля изграждането на електронното управление идват след 3 годишен спад на финасовите й резултати. Част от загубите на компанията се дължат на многото неспечелени държавни поръчки, дейност която съставлява около 40% от общите й приходи.

В първите 100 дни след началото на опитите за промяна състоянието на компанията са оптимизирани всички неефективни назначения и се изгражда нов управленски екип, който да извърши необходимите действия и промени посоката на развитието й. Информационно Обслужване вече е постигнала 3% ръст на приходите спрямо януари- април 2011 г. , намалила е персонала с 10 и разходите за заплати с 4% (в момента в компанията работят 630 човека, а средната заплата е 1200 лева). Реализирани са и икономии от над 135 хиляди лева, а финсовият резултат е с 500 000 лева по-добър. „Искаме да направим завой и да преместим този голям кораб в правилната посока, като постигнем ефективност и прозрачност на бизнеса такива, каквито никога досега не са били”, заяви Александър Колев. Амбицията на изпълнителния директор е да изгради една голяма организация, която да има всички характеристики на частна корпорация, но да служи на държавата. Стратегическа цел е и да се подобри имиджа на компанията, който през последните години е в спад. Предстои да бъде създаден и обосбен отдел за системна интеграция и управление на проекти.

Новият изпълнителен директор Александър Колев започва кариерата си от KPMG България, минава през Хюлет-Пакард България и Евроком Кабел. В обновения мениджърски екип като директор технологии е и Мирослав Младенов, бивш служител на М-Тел и подразделението на оператора M-Нетуърк. Директор продажби е Никола Буров, който е бил част от Ericsson България и Cisco България. Мария Рац ще отговаря за развитието на човешките ресурси и трансформиране на организационната култура на компанията. Тя също идва от M-тел.  

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes