Интелигентен начин на работа

Октомври 10, 2011 от Ваню Кръстев

При преминаването към нов, по-интелигентен начин на работа, мениджърите на компании трябва да погледнат на инфраструктурните технологии като на основно поддържащо средство

 

 

Начинът, по който работим, се променя. Средата за правене на бизнес очевидно вече не е същата. Повечето големи компании отдавна внимателно се вглеждат в това какво правят и как го правят. И откриват, че е дошло време за трансформация.

Понастоящем бюрократичната фирма бе сполетяна от трагична кончина и днес много компании трябва да бъдат подложени на фундаментално преустройство. Преустройство, което няма как да стане с едно щракване на пръсти, а с дълга поредица от метаморфози, които да удължат средната продължителност на живота на компаниите. Високата “смъртност” на бюрократичните организации се дължи на грешния подход при управлението – мениджърите фокусират вниманието си не върху човешкия капитал на компанията, а върху загубите и печалбите.

В сърцето на трансформирането и рационализирането на организациите стои загърбването на досегашните разточителни практики, чрез които хората правеха бизнес. Време е да се търси промяна в начина на работа на служителите чрез технологиите. В един обвързан с жици свят, в който знанието лесно може да се отдели от хората и местата, конкурентността зависи от това да притежаваш най-добрите информационни системи. Успехът ще зависи от наличието на плодотворна почва за развитие и приложение на знанието, среда, в която генерирането, изпитването, подобряването и реализацията на идеите произтичат без затруднения. Добре дошли в света на интелигентния начин на работа.

Ръководството на хората и управлението на дейността са най-важни за бизнеса на бъдещето. В икономиката на знанието най-значимият ресурс на компанията носи обувки. Живеем в епохата на таланта – продаваме го, експлоатираме го, организираме го. Шефът е мъртъв – вече не можем да вярваме в ръководител, който казва, че знае повече във всяка област и винаги е прав. Длъжността също е мъртва – листът хартия, на който пише “длъжностна характеристика”, постепенно губи значението си. Новият начин на правене на бизнес изисква несравнимо по-голяма гъвкавост. Дните на служителя, уютно сгушен в прашните ъгълчета на корпорацията, свършиха. Не след дълго ще говорим за пълноценен живот, а не за кариера и работата ни ще бъде низ от проекти и еднократни задачи.

Работата не е място, а дейност

За съвременното общество започва с пълна сила да важи определението “неясност”. С други думи, бариерите изчезват, нещата се размиват. Нищо вече не се смята за даденост – индустриите се размиват, отношенията между компаниите се замъгляват, производството и потреблението се сливат в “потребление”, продуктите и услугите губят очертанията си.

Традиционното разграничение между свободното време и работата също става все по-неясно. Ако 70-80% от работата, която хората извършват в съвременната организация, се върши чрез техния интелект, не е ли работата процесът, който се извършва непрекъснато, в продължение на 168 часа седмично? Хората работят дори когато спят. Подобно развитие на нещата прави класическото разделение между офиса и дома все по-малко вярно. В “неясното” общество работата не е място, тя е дейност. Конкурентността на съвременния бизнес също не се опира на мястото (близо до въглищата, близо до водата и т.н.), а на дейностите, които извършва. Традиционният начин на работа, свързан с мястото, съдържа вградени в себе си много разточителни практики. Ето няколко от тях: градският служител да пътува до работното си място за около час; по улиците да се впускат ежедневно стотици хиляди офис работници, за да заемат няколко милиона квадрата офис площи; средната заетост на служителя в офиса дaе под 50% за целия работен ден.

Стратегическото използване на нови инфраструктурни технологии дава възможност голяма част от работата, която извършваме, да става от много места, различни от офисите. Още веднъж - работата през 21-ви век ще се върти около това какво правиш и как изразяваш таланта си, а не около това къде го правиш. Светът на интелигентния начин на работа е свят, който повишава ефективността на труда, намалява финансовите разходи за текуща организация, фокусиран е върху резултатите, подобрява баланса между работата и личния живот и защо не – намалява екологичния отпечатък от нашите дейности.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes