Изчислителните облаци продължават да управляват ИТ ръста

Август 5, 2013 от Анонимен

ИТ индустрията е в процес на смяна на парадигмата, а изчислителните облаци са един от основните двигатели за това. Анализаторската компания IDC въведе тази промяна като „третата платформа“, която се явява продължение на предишните две технологични промени. И докато остават въпросите за това дали тази платформа не е нищо ново, предприятията, които избират да я игнорират, не могат да се развиват правилно.

 

Иван Делигеоргиев

Откъде се появи тази „трета платформа“? „Първата платформа“ на IDC се състои от мейнфрейми (големи изчислителни машини) и терминали, а „втората платформа“ включва модела клиент-сървър, подкрепян основно от персонални компютри. Когато тези компютърни платформи се появиха, предприятията бяха принудени да подменят своите изчислителни инфраструктури с течение на времето.

Мейнфреймите са централизирани системи. С модела клиент-сървър бизнесът направи децентрализирани ИТ покупки. Сега като че ли всичко се връща назад с преминаването към изчислителни облаци. Често анализаторите предвиждаха смъртта на мейнфреймите, но прогнозите им изглежда бяха силно преекспонирани и не отчитаха, че мейнфреймът може да стане двигател на иновациите в корпоративната инфраструктура. И то точно защото мейнфреймът влиза в стратегиите за развитие на облачните изчисления. Много голяма част от ИТ специалистите твърдят, че мейнфреймът ще бъде стратегическа платформа при разгръщане на облачните изчисления, а още по-голяма част вече имат или планират да въведат мобилно управление на мейнфреймите в близките 1-2 години.

Компаниите от цял свят се опитват бързо да се адаптират към новите модели за облачни изчисления и доставка на бизнес услуги. Мейнфреймът остана стратегическа платформа, която осигурява гъвкавост, мащабируемост и сигурност, необходими за удовлетворяване на новите изисквания и бизнес приоритети.

Определението на „третата платформа“ е малко по-широко от предходните две платформи и покрива както софтуера, така и развитието на хардуера. То е построено въз основа на развитието на мобилните компютри, компютърните облачни услуги, социалните мрежи и анализа на Big Data (големите данни). Според анализатора IDC от 2013 до 2020 г. тези технологии ще управляват около 90% от целия ръст на ИТ пазара.

Вече отчетливо се очерта тенденцията изчислителните облаци да играят основна роля в трансформирането на корпоративните ИТ.  Създаването на облачен софтуер ще става все по-важно и по принцип ще освободи потребителите от досадните поръчки на инфраструктура. Тази промяна намалява времето за усвояване на ИТ бизнес системи и осигурява повече време за творческо развитие при програмирането, което да позволи да се изграждат нови бизнес модели, както и да се подобри крайният потребителски опит.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes