Капиталовият контрол в Гърция потвърди предимствата на електронните разплащания

Август 10, 2015 от admin

Ситуацията в Гърция и ефекта от налагането на капиталовия контрол върху употребата на електронни разплащания коментара Никос Кабанопулос, генерален мениджър на Visa Европа за Гърция, Кипър и България.

 

„Парите в брой винаги са били предпочитан метод за разплащане в Гърция. Така например през изминалата година в страната едно от всеки 33 евро е изхарчено с карти Visa, докато средното ниво за Европа е едно от всеки 6 евро. По време на банковата ваканция, когато гръцкото правителство наложи капиталов контрол, за да ограничи тегленето на пари в брой, системата за електронни разплащания продължи да приема картови разплащания в точките на продажба (POS) – магазини, ресторанти и т.н. Равносметката – две седмици след въвеждането на мерките (29 юни- 12 юли), Visa Европа отбелязва огромен ръст в картовите транзакции в Гърция. Това е нагледен пример как електронните разплащания носят значителни ползи за потребителите, бизнеса и правителството.

Числата показват експоненциален ръст

Капиталовият контрол установи лимит, който ограничи гърците да теглят до 420 евро наведнъж на седмица или по 60 евро на ден. Въпреки това, независимо от медийния фокус върху големите опашки пред банкоматите, това, което гърците направиха в тази ситуация е просто да използват своите банкови карти, за да купуват най-необходимите им продукти – храна, лекарства и бензин.

В период от две седмици след въвеждането на капиталовия контрол, Visa Европа отбелязва 135% увеличение в броя на транзакциите, сравнено с двуседмичния период преди това. Това се измерва в допълнителен потребителски разход в размер на 50 млн. евро. Данните се отнасят за покупки, осъществени лице-в-лице на POS терминал в периода 15 юни – 12 юли 2015.

Използван е броят на транзакциите вместо общата им стойност, за да се избегнат грешки заради ценови колебания. Увеличението при покупките за хранителни стоки е най-високо – 234%, за лекарства – 206%, докато транзакциите за бензин нарастват със 193%.

Интересното е, че промяната в поведението при разплащане на гърците през посочения период се влияе в голяма степен от съпътстващите политически събития – в критичните моменти, Visa Европа отбеляза най-значителните ръстове в употребата на електронните разплащания. Най-големият от тях е на 4 юли – деня преди референдума, когато гърците правят над 163 000 транзакции или 235% повече отколкото на същия ден година по-рано. Подобна активност има и в дните на финалните преговори около спасителния план за страната – 9, 10 и 11 юли. На 14 юли, деня преди гръцкото правителство да гласува ревизирания спасителен план, транзакциите с карти Visa са 130 000 в сравнение с 58 000 година по-рано.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes