Липсата на стартов капитал e основната трудност за започване на бизнес според младежите в България и Сърбия

Ноември 28, 2013 от itFORUM

Близо 70% от младите хора, анкетирани в България и Сърбия, искат да стартират собствен бизнес, но 40% от тях изтъкват липсата на първоначален капитал като основна пречка, според проучване на фондация „Каузи”. 74% от българските младежи имат готова предприемаческа идея, а 16% в момента разработват такава. 
 
Новите прогнози в доклад на Международната организация на труда сочат, че в развитите икономики младежката безработица постепенно ще спада от 17,5 % през 2013 г., достигайки 15,6 % през 2017 г. Това е далеч от 12,5-те %, регистрирани през 2007 г., преди началото на кризата. Световната икономическа криза е засегнала особено силно нискоквалифицираните работници и значително е увеличила броя на безработните младежи. Прогнозите за България, направени от Европейския център за продължаващо обучение сочат, че до 2020 г. в страната се очаква драматичен спад с 35% на работните места за гражданите без квалификация или с ниска квалификация спрямо 2010 година. Младежите до 29 години представляват 22,8% от състава на работната сила в България. Според данни на НСИ за 2012 на национално ниво коефициентът на безработица е 12,3%, от тях на възраст между 15 и 24 г. – 28,1% (69 700 души), а от 25-34– 13,8% (108 900 души). 
 
Особено засилени са тези проблеми при младежите с увреждания: голям процент от тях са полуграмотни, което води и до 90% младежка безработица сред тях, според изследванията на фондация „Каузи“. В резултат на съществуващата образователна система болшинството от младите хора с увреждания имат по-скоро консуматорско отношение, притежават недостатъчно изградени трудови и социални умения. Изследванията показват, че са слабо информирани и незаинтересовани относно държавните политики и европейските програми за насърчаване на младежката заетост и предприемачество. 
 
Решения на тези наболели проблеми ще бъдат разгледани на 4 и 5 декември 2013 г. в Парк-хотел „Москва” в София на четвъртото издание на Младежка предприемаческа борса. Събитието е под патронажа на посланика на Република Сърбия в България Н.Пр. Владимир Чургус и е с участието на млади предприемачи от района на Зайчар, Сърбия.
 
Основни акценти в програмата на 4 декември са възможностите за развитие на българо-сръбските бизнес отношения и финансирането на начинаещи предприемачи и младежки инициативи през следващия програмен период. Ще бъдат представени фондове за рискови инвестиции и кредитиране на малък и среден бизнес. Вторият ден е отделен за обучение и учебна визита като ще бъдат представени особеностите за стартиране на бизнес в Сърбия, връзката между комуникациите и предприемачеството и възможностите, които дава социалното предприемачество. Младежите, преминали серии от консултации за създаване на бизнес план, ще представят идеите си пред жури от успели предприемачи. За най-добрите идеи е осигурен награден фонд. 
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes