MDM и Big Data – добре работеща двойка?

Април 9, 2014 от itFORUM

Благой Благоев 

Наличието на Master Data Management решение ще позволи на организацията да управлява бъдещето си чрез единна платформа, която да улеснява инициативи от следващо поколение

Master Data Management (MDM) или управлението на основните данни на предприятието съществува, за да даде възможност на бизнес организациите да култивират най-ценните си информационни активи. За това е от голямо значение CIO, както и всички мениджъри, вземащи управленски решения, да осъзнават стойността, която MDM носи на цялата организация. Управлението на основните данни понякога се възприема като строго ИТ инициатива, така че заинтересованите бизнес лидери по-трудно вземат решение да я подкрепят. Въпреки това MDM съществува, за да даде бизнес визия за управлението на всички информационни потоци в компанията. Следователно на MDM не трябва да се гледа като нов вид по-добра интеграция или нов опит за склад за данни (Data Warehouse) на предприятието. Тук по-скоро става дума за начина, по който бизнесът изгражда и управлява своите най-важни, основополагащи информационни активи. И то с визия за работа с Големите данни (Big Data).

 

Обикновено ИТ пейзажът в рамките на едно предприятие се състои от комплекс от разнородни системи и технологии, като например система за управление на взаимоотношенията с клиентите (CRM), система за управление ресурсите на предприятието (ERP), система за управлението на веригата за доставки (SCM) и т.н. Подобен комплекс от коренно различни системи и приложения създава фрагментирана среда от острови на информация. Когато информацията се изолира в отделни силози, резултатът е нейното непрекъснато дублиране, непълнота и неточност на данните, което води до неточни анализи и в крайна сметка до лошо замислени и изпълнени, базирани по-скоро на дезинформация отколкото на информация, решения. Без MDM система, която да се справи с подобни проблеми, компанията ще страда от лошото качество на данните си, а това ще повлияе негативно не само на вземането на бизнес решение, но и на способността да се поддържат подходящи бизнес процеси, както и на способността за извличане на точни и навременни доклади и анализи. Според Gartner, през 2016-та 25% от организациите, използващи потребителски данни, ще бъдат изправени пред щети за тяхната репутация, което ще се дължи на недостатъчно добро разбиране на информацията, която събират, съхраняват и манипулират.

Единна версия на истината

MDM има за задача всички основни данни в една компания да придобият свойства като точност, последователност и истинност, независимо дали става дума за клиентска, продуктова, финансова или информация за доставчиците. Целта е една – основната информация на компанията, нейният най-ценен актив, да може да има един изглед, откъдето и да бъде погледната, от която и информационна система да бъде достъпвана.

Абревиатурата Master Data Management не е позната на повечето хора и изглежда по-трудно достига до ясното съзнание на мениджърите, отговарящи за бизнес системите в организациите. Причината за това може да бъде „проклятието на акронимите с трите букви“. Когато става дума за бизнес, терминът MDM се оказва проблем (тук е добре да го отличим от още по-новия термин Mobile Data Management). Например, ако попитате мениджъра по продажби, трябва ли на компанията MDM, той (може би) би отговорил „MD какво?...“. Но ако го попитате, трябват ли му единни и достоверни профили на клиентите, иска ли да прави повече продажби, да реализира кръстосан маркетинг и кръстосани продажби, да подобри задържането и лоялността на клиентите и т.н., той би казал, че точно това са нещата, които иска да прави за компанията. Но не го нарича Master Data Management.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes