Над 22 млн. евро са получили български ИТ организации за периода 2007 – 2013 г. по две финансиращи програми

Февруари 13, 2014 от itFORUM

Новата рамкова програма на Европейския съюз за подкрепа на научните изследвания и иновациите в периода 2014-2020 г. е със 77 млрд. евро общ бюджет. Това заяви Тотка Чернаева, националeн координатор на програмата, по време на информационен ден за български научни организации и фирми, организиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 
 
„Хоризонт 2020“ ще се съсредоточи върху иновационните продукти и услуги, които осигуряват възможности за развитие на висшите училища, научноизследователски организации и бизнеса. Делът на тематиката „Информационни и комуникационни технологии“ в общото финансиране е 9 милиарда евро.
 
В рамките на информационния ден на МТИТС бе представена и Работната програма  в областта на информационните и комуникационни технологии в периода 2014-2015. Те са обединени в шест големи теми: Ново поколение компоненти и системи; Усъвършенствани изчислителни системи; Бъдещ интернет; Технологии за съдържание и управление на информацията; Роботика; Микро и нано електроника и фотоника. В момента за кандидатстване са отворени три конкурса на обща стойност 735 млн. евро.
 
По данни на МТИТС, до края на 2013 г. по тема ИКТ от Седма рамкова програма са подадени общо 632 проекти с българско участие. От тях 78 предложения с 89 български организации  са договорени, като финансирането за българските участници възлиза общо на 16,707 261 млн. евро.  Най-силно се представи Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН с 16 успешни проекта.
 
Участието на български малки и средни предприятия е много силно -  над 4 пъти над средния за ЕС показател по отношение на финансирането.  66% от получените средства се падат на малкия бизнес. Участниците от академичните институции са 43 %. Българските участници са се представили най-успешно в областите: Интелигентно управление на информацията, Медии в мрежа, Езикови технологии, и ИКТ за социално приобщаване.
 
В рамките на информационния ден бяха отчетени и резултатите от българското участие в програма “Подкрепа за ИКТ политики” от Рамкова програма “Конкурентоспособност и иновации” 2007 – 2013. В осем конкурса на програмата да подадени 160 предложения с 222 български участници. От тях са финансирани 43 проекти с 61 български фирми с одобрено финансиране 5  026 348  евро.
 
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes