Неадекватни закони за киберсигурност

Май 21, 2012 от Александър Главчев

Българското законодателство е неадекватно по отношение на информационната сигурност. Това обяви Илона Кръстенякова, прокурор от ВКП и юрист в Международната академия за обучение по кибер разследвания по време на семинар за киберсигурност на Хай Компютърс. По нейните думи до момента по такива казуси са образувани едва около 50-60 дела, като някои от тях са прекратени и съвсем малко реално са стигнали до съд.

 

Явор КолевЯвор Колев, началник сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ в ГДБОП – МВР, също сподели подобно мнение. По думите му, това което се случва във виртуалното пространство засега не намира отражение в законодателството на страната. „Това е много сериозен проблем. – поясни Колев. – Физическата кражба на 2 хил. лв. се оказва много по-тежко наказуема от незаконното прехвърляне на 200 хил. от една сметка на друга.“

Прекалената казуистичност на законите е в основата на тяхната слабост. Според Кръстенякова това е проблем на цялото българско законодателство. Тя направи паралел с аналогичните наказателни законодателства в западни страни, в които се включват и резултатите, които се постигат от неправомерните действия. Благодарение на създадената обратна връзка всяко ново, непознато до момента, действие може да бъде включено в закона и извършителят на престъплението да бъде подведен под наказателна отговорност.

Друг проблем по отношение на новите заплахи в родните закони е неясната терминология. Често проблем се оказва доказването, че е направено точно онова, което в закона е разписано като неправомерно. „За някои термини в специалните текстове липсват уточнения и дефиниции – обясни Червенякова. – Това не важи само за сферата на наказателното законодателство, но за нас е нещо изключително важно.“

Цветанка КириловаПо време на семинара бе отправено и поредно обещание за изграждането на електронно правителство. Този път то дойде от Цветанка Кирилова, началник отдел „Оперативна съвместимост и информационна сигурност“ в МТИТС. По нейни думи предстои създаване на национална стратегия за киберсигурност, както и план за реакция при кризисни ситуации в кибер пространството.

Константин ВеселиновДобрата компютърна сигурност спестява време и усилия. В този смисъл остава време за развиването на бизнеса, не само за неговата сигурност и е инвестиция в бъдещето. Това обясни Константин Веселинов, управител на Хай Компютърс. Според него сигурността  на корпоративната информация не трябва да се подценява, така както не се подценява финансовата сигурност или сигурността на човешкия фактор, като основен капитал на всяка компания. Опасностите обаче мога да нямат чисто финансово измерение. Всеки удар по имиджа на компанията може да се окаже много по-скърушителен от източена банкова сметка.

По време на семинара бяха демострирани решения на Eset, Cyberoam и Qualys. Бе обявено и, че Хай Компютърс сменя търговската си марка и вече ще предлага решения под името Centio.

Останалите лектори на семинара бяха: Албена Спасова – председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания, Спас Иванов – генерален мениджър на компанията Хай Компютърс и Веселин Троянов – консултант за софтуерни и хардуерни решения в областта на информационната сигурност.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes