Огнян Данчев, D-Link България: Решенията за безжична свързаност изживяват революция

Септември 9, 2013 от Благой Благоев

През последните години броят на устройствата, ползващи безжична свързаност, рязко нарасна, като се очаква тази тенденция да се запази и дори темповете на нарастване да се ускорят. Ползването на безжична връзка вече не се ограничава само в рамките на дома. Тези устройства са с потребителите, когато са на училище или на работа, когато пазаруват или се забавляват навън. Затова и решенията за безжична свързаност в последните месеци изживяват революция, сподели за списание itInfrastructure Огнян Данчев, управител на D-Link България.

Какви са най-актуалните тенденции при развитието на решенията за безжична свързаност?

Навлизането на най-новия стандарт IEEE 802.1AC ще допринесе в още по-голяма степен за революцията при безжичните устройства. Той предлага по-лесно свързване, по-висока скорост, възможност за споделяне на ресурси като файлове, периферия и интернет връзки, поддръжка на устройства с различни операционни системи и безжични стандарти, безпроблемна VOIP комуникация, безкомпромисна защита срещу злонамерени атаки и дори безжично захранване на периферни устройства.

Тези нови възможности отварят безгранично поле за развитие на нови приложения, базирани на безжичната технология, като например безжично управление на фирмени активи или пък безжично следене на жизнените показатели на пациенти в болница.

Какви са най-характерните функционалности на едно безжично решение от бизнес клас?

В тази динамична среда е добре бизнесът да се запита: Моята мрежа готова ли е да посрещне повече потребители, много и разнообразни устройства, по-голям трафик и ползването на повече приложения? Ще бъда ли защитена моята чувствителна информация от неправомерен достъп? Факт е,че почти 80% от фирмените мрежи в момента се нуждаят от скорошен ъпгрейд,за да отговорят на съвременните предизвикателства. Сред задължителните функционалности на една съвременна фирмена безжична мрежа са възможността да предлага няколко отделни виртуални мрежи, преминаване между отделните точки за достъп без прекъсване (fast roaming),  балансиране на трафика между отделните точки за достъп, възможност за ограничаване на трафика спрямо видовете услуги, приоритизация на пакетите данни, QoS, висока степен на сигурност и защита, включваща различни нива на достъп за съответните потребители, работа в два обхвата - 2,4 и 5 GHz, за да може да се покрият по-голям набор от безжични клиенти.

Продуктите на D-Link, които покриват максимално изброените функционалности, включват безжичен контролер DWC-1000, управляеми безжични комутатори - DWS-3160, DWS-4026, както и унифицираните точки за достъп, управлявани от тях, като DWL-3600AP, DWL-6600AP, DWL-8600AP. Към тях може да прибавим и най-новите AP за външна инсталация, поддържащи 802.11AC стандарта - DAP-3310, DAP-3410, DAP-2695, както и SMB точката за достъп DAP-1520.

Всички изброени продукти за напълно готови за IPv6, което допълва цялостната визия в решения, с които да се изгради една съвременна високопроизводителна и защитена безжична мрежа.

Какво трябва да знае бизнесът, що се отнася до централизираното управление на голям брой точки за достъп?

С разширяване обхвата и ползването на безжичната технология ще расте и броят на индивидуалните безжични точки за достъп в рамките на една фирмена мрежа. Затова и индивидуалното им конфигуриране и управление вече няма да е целесъобразно и ефективно. С централизираното управление на безжични точки за достъп не само се спестява време, а и средства за конфигуриране. Така наречените безжични контролери предлагат улеснено управление от едно място и добавянето на редица нови функционалности.

Администраторът може да създава потребителски групи на база различни признаци – географски или според нива на достъп, и бързо да прави промени в параметрите на тези групи. Особено ценна при централизираното управление е и радиочестотната настройка и управление. То позволява да се улавят радиочестотни смущения и да се неутрализира влиянието им чрез автоматично увеличаване мощността на близките до смущението точки.

Използването на VOIP услуги е също надеждно и се улеснява с централното въвеждане на общи QoS политики. И накрая възможността за установяване на местоположението на безжични потребители, освен възможност за бърза реакция при спешни случаи, позволява и въвеждане на още една степен на защита срещу злонамерени потребители.

 

 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes