Онлайн търговията у нас бележи стабилен ръст през 2014 година

Март 11, 2015 от admin

Инсталациите на платформи за електронни магазини през последната половин година в страната са се увеличили с близо 50 процента, става ясно от проучване на СуперХостинг.БГ

 

Онлайн търговията у нас бележи стабилен ръст през 2014 г., а очакванията са тази тенденция да се запази през 2015 г. и 2016 година. Българите, които са пазарували в интернет през отминалата година, са се увеличили с 25% в сравнение с 2013 година. Сходна тенденция се наблюдава и в Европейския съюз, като през 2014 г. 47% от потребителите с достъп до интернет в него са пазарували онлайн, а прогнозите са приходите от електронна търговия в Европа да достигнат до 4.4% от БВП към 2016 година. Броят на работните места на Стария континент, обвързани директно или индиректно с този технологичен бранш, е достигнал 2 000 000.

„Онлайн търговията не само спомага за по-лесното стартиране на малък бизнес, а и изцяло променя начина, по който сме свикнали да възприемаме търговията на дребно. Днес ние имаме достъп до повече информация от когато и да било и това се отразява осезаемо на навиците ни при пазаруване. Възможността да търсим всевъзможни продукти и услуги онлайн, да сравняваме цените от различни магазини моментално, да споделяме своя избор и да търсим в реално време мнения и оценки на други клиенти за избрания от нас продукт или търговец – всичко това изправя търговията на дребно пред може би най-значимата промяна през последните десетилетия“ - споделя Любомир Русанов, управител на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

По данни на компанията, инсталациите на платформи за електронна търговия в България през последните шест месеца са се увеличили с близо 50 процента, в сравнение с предходния период. Над 65% от всички нейни клиенти към момента използват за сайтовете си готови CMS (Content Management System) платформи, като близо 22% от тях развиват онлайн магазини. Най-използваните платформи за електронна търговия у нас са OpenCart с 6.43%, WordPress WooCommerce с 3.11% и Joomla Virtuemart с 2.87 процента.

Според представители на СуперХостинг.БГ, сред ключовите фактори за развитието на този тип уеб проекти са значително по-ниските разходи, в сравнение със създаването на физически магазин, много по-голямата аудитория, която може да бъде достигната в интернет, както и навлизането на редица нови платформи, които позволяват на непрограмист да си направи онлайн магазин буквално за един ден и с минимални средства. Такива са както системи с отворен код като WordPress иJoomla, развивани от независими общности от програмисти,така и фирмени платформи за лесно стартиране на онлайн магазини, каквато е Shopiko на СуперХостинг.БГ. Последната позволява създаването на сайт за електронна търговия за броени часове, без нужда от технически познания.

„Налагането на подобни софтуерни системи направи самото създаване на магазин изключително лесно от техническа гледна точка и постави акцента върху предлаганите продукти, маркетинговите усилия и качеството на обслужване на интернет търговците. Затова и очакваме през тази и следващата година броят на този тип уеб бизнеси в България да нараства устойчиво“ - посочва Любомир Русанов.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes