„Онтотекст“ описа предимствата на свързаните данни пред представители на правителството

Май 13, 2016 от admin

Българската компания за семантичен софтуер „Онтотекст" се включи в събитие на тема отворени данни, организирано от правителството. Форумът „Данни канят“ се проведе на 10 май, от 9:30 ч. в мраморната зала на Министерския съвет, с участието на Румяна Бъчварова, заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи, представители от екипа на министър Бъчварова, Антоанета Генова, представител на организацията Data Science Society, Явор Алексиев, икономист в ИПИ и главен редактор на Инфограф, както и Милена Янкова, представител на „Онтотекст“. „Онтотекст“ е част от групата на „Сирма Груп Холдинг“ АД, която наскоро успешно приключи кампанията си за първоначално публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ-София).

В рамките на събитието беше обсъдено развитието на технологиите за отворени данни в България и техните предимства в различни обществени сфери. Отворените данни представляват масиви от данни, които са предоставени във формат, позволяващ тяхното свободно разпространение и използване. Този подход има редица предимства и може да доведе до създаването на полезни за обществото приложения и услуги в сферата на публичния транспорт, градоустройството, околната среда, превенцията на престъпността, икономиката и много други. Участниците във форума отговориха на редица въпроси, включително какво представляват свързани данни, как се използват за извличане на ценно знание от публикуваните регистри от правителството и как това подпомага икономическото развитие на България.

„Данните са основният ресурс в информационната ера, в която живеем, но това, което в действителност носи полза, е анализираната информация и най-вече извлеченото знание от тези данни. Отворените данни са прекрасна възможност да се подкрепи икономиката на знанието. За да бъдат анализирани тези данни обаче, има още много работа – нормализация, стандартизация и свързване. Вече свързани, данните могат да бъдат разглеждани като информация, семантиката носи знание и добавя стойност в икономиката“ - обядни Милена Янкова пред аудиторията на събитието.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes