Oracle: Сложността на ИТ пречи на иновациите

Ноември 10, 2011 от itFORUM

Съществува директна взаимовръзка между сложността и иновациите – колкото по-сложна е дадена среда, толкова по-статична е тя. Целта на Oracle е именно опростяването на ИТ индустрията. Това сподели Жан Клод Мишака, вицепрезидент на Oracle Fusion Middleware за Източна Европа и държавите от ОНД по време на форума Oracle Day 2011.

 

„Икономическата ситуация в момента е трудна – каза Мишака. – Дълговете между държавите и компаниите в Европа намалява възможностите им за иновация. Същевременно иновацията е в основата на лидерството.” По негови думи компанията, придобивайки различни бизнеси и решения, не просто ги добавя към портфолиото си, а интегрира тяхната продукция в единен пакет. „Според нас това е начинът за опростяване на ИТ индустрията – обясни Мишака. – Да позволим на хората да харчат по-малко от ИТ бюджетите си за мениджмънт и да се концентрират върху иновациите.” Според него за тази цел Oracle предлага на пазара напълно готови за работа решения.

По данни на анализатора Gartner 71% от компаниите в света твърдят, че иновациите са водещ фактор за конкурентоспособността. Факт е, че водещите организации използват ИТ, за да създават иновации. В същото време, отново според Gartner 70 – 90% от компаниите не използват целия потенциал на ИТ. Нещо повече, през 2010-а разпределението на ИТ разходите на фирмите е: 64 на сто за функциониране на бизнеса, 20% за растеж и 16% за трансформация.

„Oracle претърпя огромни промени през последните 12 г. – сподели Клод Коларо, управляващ директор на Oracle България. – Ако през 2000-та основният ни продукт беше един – Oracle Database, то сега разполагаме с четири продуктови групи.” Вторият ключов продукт са т.нар. Fusion Middleware решения, където компанията очаква най-голям ръст в близко бъдеще. По думите на Коларо в основата на Fusion Middleware бизнеса на Oracle в България са Java-базираните приложения (разработвани от партньори), BI решенията, системите за електронен документооборот и решенията за сигурност. Другите два големи бизнес сегмента на Oracle са софтуерните приложения, които компанията предлага от 9 г. у нас и хардуерните решения, след придобиването на Sun Microsystems в началото на миналата година.

„Социалните медии са следващата голяма трансформация, която според нас се случва в ИТ индустрията – сподели още Мишака. – След клауд компютинга, възприемането на социалните медии като бизнес платформа е нещо повече от просто медиен шум.” Според него социалните инструменти могат да помагат както навън, т.е. за по-добро разбиране на желанията на клиентите, така и вътре – за-подобряване на съвместната работа и по-лесен достъп до информация и знания. „За дигиталното поколение, което в момента залива пазара този начин за комуникация е нещо напълно нормално – обясни Мишака. – В същото време средната възраст на изпълнителните директори е 56 г., а на членовете на борда – 62 г. Тези хора не са израснали с технологиите и затова ние се стараем да ги обучаваме и да им показваме, че това е нещо, което трябва да е част от стратегията на всяка компания за следващите 5 години.”

Тазгодишното издание на Oracle Day събра над 250 ръководители на компании, разработчици и представители на академичната общност. София е дин от близо тридесетте града, в които компания представя най-новите си решения и продукти, веднага след световната им премиера на Oracle Open World 2011 преди няколко седмици в Сан Франциско, САЩ.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes