Печатът на документи – неизследваната област за спестяване на пари

Ноември 19, 2012 от Ваню Кръстев

Печатът на документи включва някаква комбинация от продукти или услуги, като техническа поддръжка, смяна на консумативи и покупка на машини и управление на процеси. Всичко това трябва да става за обща сума, която е чувствително по-ниска от досегашната.

 

 

В глобален мащаб ръстът на печатни услуги ще продължава да ескалира, тъй като компании от всякакъв размер съобщават, че с тях се постига спестяване и ефективност на работните процеси (според Gartner разходите за печат и копиране в една организация могат да стигнат до 3% от корпоративните приходи годишно).

Играчите, предоставящи аутсорсинг на печатни услуги, се конкурират агресивно в опитите си да разширят влиянието си върху този сравнително нов пазар, в който допълнително навлизат и нови компании. Въпреки зреенето му, някои отделни компоненти на управляваните услуги за печат (Managed Print Services – MPS) вече навлизат в своята зрялост. Сред тях са уеднаквяването на предлаганите продукти и услуги, стандартизираните обучения на персонала по продажби и поддръжка, безпроблемните инфраструктури за управление на клиентите на MPS и т.н. Развиват се професионалните компетенции на доставчиците по отношение на хоризонталните и специфичните процеси на документопотока. Това означава, че нараства разбирането за бизнес процесите на отделните браншове и MPS компаниите придобиват вертикален опит, за да могат по-добре да откриват „болката” на клиентите си – така те по-качествено ще могат да реализират комбинация от технологии и услуги, за да отговарят на реалните им изисквания.

Какво включват услугите по управление на печата

Анализаторът IDC дефинира някои основни атрибути, които задължително трябва да присъстват, когато става дума за услуги по управление на печата. Първият от тях е, че обхватът на договора включва външен доставчик, който да управлява група или флота от принтери или мултифункционални устройства (тук могат да се включват и други видове устройства като скенери). Продължителността на този договор е многогодишен, а средите на прилагането му обхващат офиса или производственото предприятие. Покритието му винаги трябва да включва някаква комбинация от продукти или услуги, като техническа поддръжка, смяна на консумативи и покупка на машини. Всичко това трябва да става за обща сума, която е чувствително по-ниска от досегашната. Тук трябва да включим и възможностите за дистанционно, или при липса на мрежа от свързани машини, ръчно наблюдение на потока и обема на печат и копиране. В допълнение управляваните печатни услуги трябва да включват и подробна предварителна оценка на действителния печат в организацията и стратегия за неговата оптимизация посредством реализиране на определени във времето цели. Не на последно място MPS услугите трябва да осигуряват активен процес на оптимизация, проактивно управление на печатната среда за непрекъснатото й подобряване според уговорените в договора цели. Миналата година IDC въведе и един допълнителен компонент, типичен при внедряването на MPS услуги. Анализаторът го определя като програма за обучение и стимулиране на служителите и ръководителите на компанията-клиент, за да могат заложените цели за оптимизация да бъдат не само постигнати, но и запазени във времето.

Сред предизвикателствата пред доставчиците на управляване на услугите за печат са и това да разполагат и развиват технологии за справяне с проблемите със сигурността на информацията, още повече когато вече става дума и за мобилни работни станции и дистанционна работа. Достъпът до по-широка клиентска база също е стъпка, в която те трябва да работят, според анализатора. Това става с управление на партньорства с ИТ локални аутсорсинг доставчици. Развитието на портфолиото от услуги за управление на печата също е на дневен ред, особено когато става въпрос за зони, които осигуряват по-голямата им диференциация – специфични целеви пазари, търсени чрез специфични пазарни механизми.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes