Повече от 400 журналисти ще получат електронно ЕГН

Януари 29, 2013 от itFORUM

Повече от 400 журналисти ще получат електронно ЕГН, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на срещна с главни редактори на национални печатни и електронни медии. Концепцията за електронна идентичност, както и 5000 смарт карти, се разработват в рамките на проект на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”.

 

Използването на карти за електронна идентичност ще има пряко финансово изражение – икономии, както за потребителите, така и за администрацията, както и намаляване на риска от корупция, каза министър Московски. Той добави, че се водят разговори с МВР електронното ЕГН да бъде вградено в личните карти след 2016 година. По думите на министъра, картата за електронна идентичност няма да бъде задължителна.

Осемдесет на сто от административните услуги се предоставят от общините, каза по време на срещата заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Той посочи, че от май тази година 50 нови електронни услуги на Столична община ще могат да се ползват включително и с карта за електронна идентичност. Услугите се разработват по проект „Развитие на административното обслужване по електронен път”, който осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”.

По двата проекта създаваме база, която е отворена за надграждане от други институции – министерства, общини и областни администрации, които лесно ще могат да добавят нови електронни услуги, каза в заключение министър Ивайло Московски.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes