Самсунг и Софийския университет откриха Лаборатория за иновации

Октомври 3, 2013 от itFORUM

Лаборатория за иновации отвори врати днес във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Дигиталната стая е съвместен проект на Samsung Electronics и университета. Официални гости на откриването бяха представители на Министерство на труда и социалната политика, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката, Национален младежки форум и Национална агенция за професионално образование и обучение.
 
Проектът „Лаборатория за иновации” е част от глобалния проект на Samsung Electronics, чиято основна цел е да се бори с младежката безработица. Лабораторията за иновации дава възможност на студентите да придобият допълнителни дигитални умения за повишаване на своята конкурентоспособност и възможности за професионална реализация. Обучението продължава един семестър, като студентите придобиват умения за създаване на мобилни приложения за Android. В края на обучението всички, преминали успешно курса, получават сертификат по информационни технологии от Samsung, който представлява предимство за кариерно развитие на младите хора. 
 
„Професията програмист на мобилни приложения е сравнително нова професия, към която в България, ние като HR агенция, наблюдаваме сериозен интерес от година и половина – две. Освен това очакваме тази професия да се очертае като една от най-търсените в близко бъдеще заради сериозните темпове на увеличаване на използването на всякакви „смарт” устройства. Ако през 2008 година свалените мобилни приложения са били 2,1 милиарда броя в световен мащаб, то предвижданията за 2016 година са да достигнат 66 милиарда,” заяви Нели Малакова, Job Tiger, която направи кратък анализ на пазара на труда с фокус върху младежката заетост и информационните технологии.
 
„За една държава младите са нейното най-ценно богатство и бъдещето на обществото зависи от тях.Поради тази причина младите хора и тяхната професионална реализация са един от приоритетите в социалната политика на Samsung Electronics. Знаем, че в момента кадрите по информационни технологии са сред най-търсените на пазара, а кариерата в тази сфера е с големи перспективи. Затова и основната цел на нашата Лаборатория за иновации е да подобрим технологичните знания на тези младежи до степен, която ще ги направи силно конкурентни на пазара на труда и ще им даде възможност за бърза реализация”, заяви г-н Крис Чънг, изпълнителен директор за България на Samsung Electronics.
 
По време на обучението през този семестър Samsung ще организира конкурс, в който най-отличилите се студенти ще бъдат наградени. Голямата награда за победителя е 3000 EUR и възможност за стаж в Samsung България. Най-доброто приложение, разработено от студентите, може да бъде закупено от Samsung Store.
 
Лабораторията за иновации в СУ „Св. Климент Охридски” предоставя интегрирана хардуерна и софтуерна програма за обучение на студенти 2-4 курс за разработка на мобилни приложения. Учебното съдържание е изцяло дигитализирано и осигурява съвременно интерактивно обучение. Залата разполага с 20 работни места, оборудвани с таблети Samsung Galaxy Note 10.1, сензорна е-дъска, лаптоп, както и допълнителни мобилни устройства за тестване на мобилни приложения по време на обучението.
 
Програмата Tech Institute на Samsung стартира през 2012 г. и предоставя на студентите възможността за придобиване на допълнителни умения, които ще са им необходими за тяхното професионално израстване. При завършване на обучението си студентите получават сертификати в сферата на ИТ, инженеринг и бизнес. Инициативата започва най-напред във Великобритания, като плановете са до края на 2013 г. да стартира в още няколко европейски страни, а до края на 2020 г. да бъдат обучени 200 000 студенти в повече от 100 града в света.
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes