SLA в изчислителните облаци: наличност срещу представяне

Януари 8, 2014 от itFORUM

Иван Делигеоргиев
 
Cloud computing доставчиците могат да използват споразумението за нивото на обслужване (SLA – Service Level Agreement), за да помогнат на себе си в развитието си, вместо да се стремят просто да предлагат агресивни гаранционни услуги в тази все по-конкурентна ниша. Но как могат доставчиците на „изчисление в облака“ да разработят метрики за по-доброто моделиране на SLA?
 
Когато разработва споразуменията за нивата на обслужване, един типичен cloud computing доставчик се фокусира върху наличността. И това е нещо, което повечето клиенти изискват и очакват от него. Те ще са спокойни и ще се чувстват комфортно, когато знаят, че избраната от тях облачна платформа е надеждна и техните бизнес приложения ще бъдат непрекъснато на разположение на потребителите. Поради това облачните доставчици са готови да понесат обширни клиентски претенции в тази област. 
 
Когато клиентите изискват наличност, те очакват, разумни гаранции за това какъв да е максималния ъптайм на техните бизнес приложения, ако нещо се случи и облачната услуга отпадне. За тях също толкова важно е как ще бъдат компенсирани, ако приложенията им станат напълно нефункционални извън договорения ъптайм. Все пак достъпността до сайт или уеб приложение е от решаващо значение за неговата популярност и успеха му. Ако потребителите на един сайт често имат проблеми с достъпа до съдържанието, то едва ли ще се върнат втори път. При уеб приложенията по-ниският ъптайм означава, че потребителите няма да са сигурни в конкретната бизнес услуга. Ако постоянно възникват прекъсвания, най-вероятно те ще потърсят друга, не толкова проблемна алтернатива.
 
Доставчиците на изчислителни облаци обикновено имат гаранции за наличността на услугите си. Някои доставчици са готови да дадат 100% ъптайм – така засилват доверието в способността им да поддържат наличието на дадено уеб бизнес приложение. От друга страна обаче, гаранциите за добро изпълнение са по-трудни за формулиране. Определянето на подобен вид гаранции може да бъде трудна задача и всъщност е една неизследвана територия в света на cloud computing. 
 
Какви всъщност могат да бъдат гаранциите за добро изпълнение? Още един полезен диференциатор на качеството на предлаганата услуга или повече неприятности за клауд компютинг доставчика? Може да се спори дали има смисъл в споразуменията за нивата на обслужване да се включва определение като „добро представяне“ или „добро изпълнение“, защото показателите за ефективност включват цялостното потребителско изживяване – нещо, което често е субективно. Освен това опитът да се направят гаранции за добро представяне ще постави доставчиците в положение да се опитват да гарантират нещо, което потребителят никога преди това нямаше да поиска. Ще се получи нещо като привнасяне на още един субект, който да е отговорен за потенциалния успех или провал на клауд компютинг доставчика.  Въпреки това фактор като добро представяне в SLA трябва да бъде следващата граница за преодоляване. 
 
Всеки път, когато някой клауд компютинг доставчик каже, че обещава време за реакция „х“, той създава показател, спрямо който ще измерва качеството на услугата си, но това е показател, за който клиентът никога не би помислил, а вероятно и никога не би се заинтересувал от него. Сега същият този клиент ще трябва да следи и показател като добро представяне, отново дефиниран от същия този cloud computing доставчик. Определено тук причината доброто представяне да се въведе в SLA  е надеждите на компаниите да получат предимство пред конкурентите. Подобни видове SLA тепърва трябва да бъдат проучени, преди да бъдат превърнати в легитимни SLA споразумения. Трябва да се предложат предсказуеми, надеждни и специфични показатели за ефективността на изпълнението на облачните услуги, да се намери начин да се подобрява клиентският опит от гледна точка на представянето и производителността, за разлика от простото предлагане на стопроцентова наличност.
 
Предлагането на гаранция за общо изпълнение на нивата на услугите може би е най-добрият подход - доставчикът може да иска да оцени жизнеспособността на SLA гаранцията, която дава за добро представяне. С други думи, облачните доставчици постепенно да дават такива гаранции, извън гаранциите за ъптайм и наличност, без да поемат твърде голям риск. Това може да стане като предлагат SLA гаранции за добро представяне само за тези видове услуги, при които имат висока степен на контрол върху околната среда на клиента. 
 
 
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes