Софтуерният бранш иска обществен съвет за развитие на образованието по информатика

Декември 1, 2011 от Ваню Кръстев

Проблемът с липсата на квалифицирани кадри е непреодолима бариера пред по-нататъшното развитие на софтуерната индустрия у нас. По всеобщо мнение на компаниите в бранша буквално след три години, при добро развитие на бизнеса им, те ще могат да поемат три пъти повече хора, отколкото имат сега. Но, разбира се, това няма как да стане, защото липсва целенасочена държавна образователна политика или координация между учебните институции, индустрията и държавата. Поради това Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) предлага да се създаде съвет между индустриите на знанието, учебните институции и държавата, който да определи изискванията и да направи така, че хората, които са необходими за развитието на бранша, да започнат да излизат от образователната ни система.

 

Това бе равносметката, която направиха Георги Брашнаров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ и Явор Джонев, член на този съвет и ръководител на работната група по Образование към асоциацията. Поводът за нея бе навършването на десет години от създаването й. БАСКОМ е основана през декември 2001 г. от 15 софтуерни фирми, с основната цел да наложи сектора като съществен и перспективен дял от икономиката на страната. Днес в нея членуват над 50 компании, които работят в някои от най-иновативните технологични сектори – разработка на мобилни приложения, банкови информационни системи, ERP и BI системи, приложения за социални мрежи и др.

“БАСКОМ организира работна група от представители на български софтуерни компании, която да определи изискванията на нашата индустрия към образователната система, за да можем да се развиваме добре в бъдеще – съобщи Явор Джонев. - Направихме представителна анкета след членовете на асоциацията и достигнахме до няколко важни извода. Единият е, че образователната ни система трябва да постави фокус върху изграждането на мисловни и социални способности. Това е нещото, което най-много липсва на компаниите в софтуерния бранш – способността да разсъждаваш, да твориш съзидателно и съвместно с други хора. Виждаме големи дефицити в това отношение и търсим възможност фокусът на образованието да се премести върху тези способности, което означава промяна на начина на работа още от детската градина.”

Според Джонев в момента развитието на индустрията се спира от недостига на квалифицирани хора. Този факт въобще не корелира с това, че индустрията е с най-висока добавена стойност в българската икономика и поради това, ако тя порасне в пъти, ще окаже много голям положителен ефект за обществото. И ще осигури възможност за професионално развитие на световно ниво на много повече млади хора в страната. Индустрията произвежда сложни и комплексни решения, за които са нужни не само комбинация от индивидуални емоционални и мисловни способности, но и колективна интелигентност. “Последното съвсем го няма в образователната ни система, а ни е изключително необходимо, защото бизнесът ни не е успешен чрез единични гении, а чрез добра работа на групи от хора, които заедно преследват определени цели”, допълни Джонев. За в бъдеще производството на софтуер, освен програмисти от широк спектър от специалности, ще изисква и специалисти по маркетинг и продажби и мениджъри на средно и високо управленско ниво.

 

 

 

 

 

 

 

“Нашата индустрия в последните десет години се превърна в една зряла индустрия. Фирмите от асоциацията станаха по-стабилни, по-големи и по-конкурентоспсобни. Почти няма световна дестинация, където да не е известно, че България е добро място за правене на софтуер и изграждане на дългосрочни партньорски отношения – коментира Георги Брашнаров. - Успяхме да избягаме и от шаблона “евтина дестинация” – това е нещо, с което продължаваме да се борим с всяко ново правителство и всяка нова стратегия за представяне на експортните ни възможности. Целта ни е да покажем, че България е качествено, иновативно и дългосрочно място за тези инвеститори, които наистина искат да постигнат пробив в световните информационни технологии.”

Според председателя на БАСКОМ това, че в момента браншът се намира в добро здраве си личи по трите основни неща, които се случваха в него през цялото време на финансова криза – фирмите продължиха да отбелязват ръст (макар и едноцифрен), продължиха да наемат хора, както и да увеличават заплатите. За да премине към отлично здраве, обаче на индустрията й трябват повече и по-квалифицирани хора. Както и да създаде среда за възможности за инвестиции в прохождащи фирми, развиващи иновативни идеи, поддръжката им през годините и пробива им на световните пазари. 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes