Софтуерът на промяната

Ноември 16, 2014 от itFORUM

Иван Делигеоргиев

Ето един интересен факт - преди глобалната икономическа криза компаниите можеха да си позволят да инвестиратв нови информационни технологии и да растат с големи темпове, дори когато ефективността на тези технологии не беше на необходимото ниво. По онова време CIO не изпитваха нуждата (а и не бяха притискани от никого) да правят добре основани, прецизно защитени инвестиции в софтуерни и хардуерни информационни системи. Сега нещата са различни – натискът върху CIO да създават и поддържат максимално ефективни ИТ организации, осигуряващи очевидна икономическа полза на бизнес инициативите, е много голям. Да има ИТ директор с икономическо образование би трябвало да цел на всяка компания, защото основната битка е в това да се предлагат все по-качествени ИТ услуги на все по-ниска цена.  И тази битка се води на поле, в което технологиите стават все по-сложни и все по-свързани една с друга. И бизнес и ИТ потребители с все по-голяма охота търсят технологии, който по някакъв начин скриват цялата си “нечовешка” сложност зад по-приветливи интерфейси за управление и поддръжка.

 

Всичко трябва да е събрано, компактно, централизирано, с висока степен на автоматизация, да няма нужда от кой знае каква човешка намеса – CIO не могат да си позволят да увеличават ИТ персонала безкрайно. Те разбират, че големия резерв, който имат за оптимизация, се крие в подобряване на вътрешните процеси за управление и поддръжка на ИТ услугите, както и в по-доброто управление на външните доставчици на ИТ услуги. Скрити разходи? Рискове? По-добре е тези неща да са в доставчика на ИТ услугата, защото той има няколко предимства - може да разпредели своите инвестиции между много клиенти, което да го прави по-евтин. Освен това може да поддържа набор от специалисти, което го прави много по-професионален в доставката на ИТ услуги, отколкото компания, чиито фокус не ИТ. За нея остава да си обособи вътрешни ИТ звена, които да имат ноу-хау как да управляват доставяните улуги, как да следят за тяхното качество и как, асемблирайки ги, да поддържат бизнес процесите. Защо това е много важно? Защото се предполага, че вътрешното ИТ звено най-добре познава същността на бизнеса, който поддържа. Разбира по какъв начин средата, в която компанията оперира непрекъснато се променя и как това се отразява на ИТ услугите, които управлява. Оттук насетне основните пътища могат да бъдат два – или CIO да прегърнат идеята, че всяко разбутване на ИТ системите ще носи рискове за ИТ поддръжката на бизнеса и да ограничи броя на промените им, или да приемат, че промените са неизбежни и да създадат такава вътрешна организация, при която да могат да внедряват нови услуги и да променят съществуващите, като това се случва с минимален ефект върху наличността и качеството им.

Първия подход наистина поддържа стабилно качеството на ИТ системите и услугите, но пък спира да отговаря на актуалните потребности на бизнеса. Става нещо като “дай да не разбутваме нищо, тъкмо се го закрепили да работи добре, ще се оправяме с каквото имаме”. Възможен изход от подобна ситуация е да се купят нови услуги от външен доставчик позициониран в “облака” (Cloud Computing).

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes