TBI Info даde шанс на трайно безработни да се обучат и реализират като програмисти

Януари 30, 2015 от itFORUM

16 младежи продължават работа на трудов договор като програмисти в TBI Info след  успешно преминат двумесечен курс на обучение по проект „Нови работни места“, реализиран от фирмата с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси“.  Това стана ясно по време на заключителната информационна среща, на която екипът на TBI info представи обобщена информация за цялостната реализация на проекта.  Тя се проведе на 21.01.2015 г., като в нея участваха Юлиян Маслянков, управител на фирмата и Красимир Георгиев, директор човешки ресурси и ръководител на проекта. Събитието бе уважено от Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика и Калин Каменов, заместник-министър на младежта и спорта.  
 
Оповестените от TBI Info параметри на приключения проект показват, че общата му стойност е 454 хил. лв., а размерът на финансовата помощ от ОП „РЧР“ е 154 хил. лв. След стотици интервюта с кандидати от бюрата по труда в София и Перник, за двумесечно обучение са приети 35 души, като само 20 от тях издържат държавния изпит, а 16 вече работят като програмисти с безсрочен трудов договор.  800 лв. е начална основна заплата, което е над изискванията на европейския проект. 
 
Пред участниците в събитието, Ивайло Калфин оцени високо проекта и даде информация за новата програмна рамка на програмата за периода 2014-2020: „Благодаря на г-н Маслянков и г-н Георгиев, че са се заели с този проект и че показват една добра практика в област, която е перспективна, която действително дава умения, хляб и самочувствие за цял живот. При представянето на проекта ми направи впечатление, че след много интервюта сте подбрали 35 кандидати, от които след подбора са останали 20. Това е един проект, който можем да показваме и да казваме, че по този път е хубаво да се развиват повече млади хора". Той подчерта, че през новия програмен период 2014-2020 г. Министерството на труда и социалната политика ще развие още по-силно програмата за развитие на човешките ресурси и в частност  мерките за  заетост на младите хора до 29 г., следвайки европейската политика за овладяване на младежката безработица. 
 
От своя страна, Калин Каменов подчерта, че:  „Проектът е позитивния пример, но има много млади хора в страната, които стоят по цял ден в своя град или село и не правят нищо. Там няма бюра по труда, няма и експерти, които да ги консултират. Поради тази причина, започваме кампания в Министерството на младежта и спорта чрез нашите младежки информационни центрове затова как институциите, които имат ангажименти по отношение на овладяване на младежката безработица по места да работят в екип”. Той изтъкна, че е много важно да се използват ефективно възможностите на оперативните програми и те да бъдат достъпни до младите хора.
 
Юлиан Маслянков съобщи, че компанията планира да продължи с обучението на трайно безработни младежи, като кандидатства отново за финансиране на проект по ОП „РЧР“ през новия програмен период  2014-2020 г. Екипът на TBI Info e отворен за това да сподели своя опит как успешно  да бъде реализиран такъв проект и едновременно да доведе до полза за обществото, бизнеса и икономиката на България.
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes