Технологията MAID не се използва пълноценно

Август 12, 2009 от admin

Макар че технологията MAID (Massive Array of Idle Disks - голям масив от дискове в престой) в повечето случаи се свързва със „зелените” центрове за данни и често се предлага заедно със сторидж системи, според аналитиците тя все още си остава използвана не докрай, пет години след като се появи за първи път.

“MAID би трябвало да играе голяма роля в зелените центрове за данни” - казва Марк Питърс, аналитик в компанията Enterprise Strategy Group (ESG), и добавя, че няма признаци за повишен интерес към използване на MAID или на друг вид технология за намаляване скоростта на въртене на твърдите дискове. „При все това съм уверен, че важността й ще нараства, тъй като намаляването на експлоатационните разходи днес е от все по-голямо значение. Но поне засега се обръща повече внимание на премахването на дублирания, отколкото на MAID.”

„За технологията MAID напоследък се говори много, но потребителите като че ли не се пребиват да я внедряват - казва Грег Шулц, основател и главен аналитик в компанията StorageIO Group. - Просто е престижно да кажеш, ето, и аз имам MAID, но нищо повече от това.“

Компанията Copan Systems изкова термина MAID през 2004 година, когато изгради своя първи голям масив от дискови системи в престой, при който във всеки един момент се използваха само 25 % от твърдите дискове. Идеята бе да се намали консумираната мощност на тези твърди дискове, когато те не са в употреба - така се намаляваше мястото, заето от системите в центъра за данни и се удължаваше животът на евтините SATA устройства, тъй като те се въртяха по-рядко.

Понятието „забавяне скоростта на въртене натвърдите дискове“ (disk spin-down) стана синоним на MAID и често се цитира като една от ключовите опции на зелените технологии. През следващите няколко години и други доставчици се присъединиха към „зеленото“ движение, като предложиха различни нива на забавяне скоростта на въртене на дисковете: DataDirect Networks, EMC, Fujitsu, Hitachi Data Systems, NEC и Nexsan Technologies.

MAID с течение на времето „поумня“, стана по-интелигентна. Към нея бяха добавени различни нива на икономия на електроенергия за сметка на компромиси по отношение на производителността. Например инструментът AutoMAID на Nexsan Technologies дава възможност на системите да работят без забавяне скоростта на въртене на дисковете по време на върхово работно натоварване, а през останалото време да бъдат поставяни в режим на готовност чрез „заспиване“.

Но докато по-малките доставчици, като Copan и Nexsan Technologies все още извършват агреси- вен маркетинг на MAID, за големите доставчици като EMC и Hitachi

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes