Тенденции при аварийното възстановяване на данни

Октомври 31, 2011 от Александър Главчев

Прогресът на технологии като облачното съхранение на данни, модерните похвати за защита на информацията и решенията за възстановяване стават достъпни за всички компании на поносими цени, с фокус върху опростяването и по-лесното опериране

 

Защитата на данни и тяхното възстановяване са технологии, които са познати и се използват под някаква форма от голяма част от компаниите независимо от техния размер. Поради различията в обемите от данни, сложността на ИТ инфраструктурата и наличните средства и специалисти са налице огромни разлики по отношение сложността на решенията за защита, които се използват от малките и големите бизнеси.

Същевременно динамиките на пазара, които диктуват общото нарастване на количеството данни, както и рисковете от природни бедствия, са едни и същи за всички организации. Въпреки това обикновено големите компании най-бързо възприемат новостите в тази сфера и разполагат с най-добрите решения за защита и аварийно възстановяване. Те просто се оказват непосилни за по-малките. Всичко това обаче постепенно се променя. Прогресът на технологии като облачното съхранение на данни, модерните похвати за защита на информацията и решенията за възстановяване стават достъпни за всички компании на поносими цени и с фокус към опростяване и по-лесно опериране.

Основните тенденции при аварийното възстановяване в момента са свързани с горещите новини при центровете за данни и сторидж технологиите и услугите. Като основни могат да се изтъкнат:

Аутсорсинг и колокация на центрове за данни. „Поверяването“ на техника на специализирани в областта компании не е нещо ново и от доста време се разглежда като начин за понижаване на разходите. Много дейта центрове, особено онези, които не са разположени в специално проектирани за целта сгради, страдат от проблеми с охлаждането поради липса на достатъчно физическо пространство. Техните оператори търсят изгодни предложения за цялостна им замяна. За много клиенти вариантите колокация или аутсорсинг водят след себе си и по-високи нива на резервираност и надеждност по отношение на най-големия риск за центровете за данни – локалните проблеми. Също така доста организации не строят свои собствени  дейта центрове, за да избегнат свързаните с тях финансови и кадрови товари. Редно е да се отбележи, че последното важи в по-голяма степен за малките и средните предприятия.

Клауд компютингът е от полза за целите на аварийното възстановяване. „Облакът“ продължава да бъде гореща тема. Той води след себе си много позитиви, най-важните от които са пробното или реално възстановяването при поискване (on-demand recovery), бекъп функционалностите и т.н. Разбира се, не липсват и притеснения. Те касаят най-вече сигурността на клауд инфраструктурите. По всяка вероятност обаче окончателното решаване на този проблем е въпрос на време. Не случайно сред специалистите има консенсус, че именно споделените ресурси са най-вероятните системи на бъдещето благодарение на тяхната огромна скалируемост. Тук не на последно място може да се отбележи и тяхната екологичност, произтичаща от оптималната натовареност, която постига „скритият“ отзад физически хардуер.

Виртуализация и автоматично възстановяване. Виртуализацията е една от най-важните и най-уверените стъпки на ИТ индустрията изобщо.  Не случайно темата става все по-актуална сред собствениците на центрове за данни. Тези технологии са особено полезни при обединяването на ИТ ресурси – особено популярна стратегия за оптимизиране натовареността на машините и намаляване цялостната сложност на инфраструктурата. Оттук произлизат и добрите новини за аварийното възстановяване: по-малко и/или по-прости аварийни планове, драматично по-кратки времена за реакция и най-вече възможност за повторно успешно възстановяване.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes