Тина Роуз, НР: Фалшивите консумативи подкопават репутацията ни и означават сериозен риск за клиентите

Декември 9, 2010 от admin

Със сигурност малките и средни предприятия са по-склонни да съкращават разходите си, като купуват по-евтини стоки. По този начин те подпомагат търговията с фалшиви продукти, възлизаща на обща стойност 200 милиона долара годишно. Сега, във време на световна икономическа рецесия, изкушението на имитациите е особено силно. Най-вероятно потребителите смятат, че с фалшивите продукти ще спестят средства, без да променят качеството. Те обаче грешат.

Данните от пазара на консумативи за принтери показват, че фалшивите консумативи често протичат, докато са в устройството. Те често не работят правилно и трябва да бъдат сменени, поради което компаниите по-скоро не пестят, а губят средства. Освен това фалшивите продукти могат необратимо да повредят принтера.

В контекста на изброените факти и опитите на България също да бъдат развити успешни бизнес практики за справяне с нелегалните стоки, разговаряме с Тина Роуз, мениджър „Борба с фалшификатите” за ЕМЕА на НР.

 

Доколко сериозен е проблемът с фалшивите консумативи? Могат ли да бъдат изведени статистически данни за това какъв процент от всички продавани на пазара консумативи са фалшиви?

Фалшивите тонер касети и мастилници са сериозен проблем. Само за илюстрация в - целия свят в периода 2005 – 2008 г., HPе провела 4620 разследвания в 55 страни, които са довели до над 3500 акции на съответните органи на реда (обиск или конфискуване). Общо за този период са иззетифалшиви консумативи на НР на стойност 795 милиона долара. Само за Европа от края на 2006 до края на 2008 компанията съдейства на органите на реда за изземването на 3,5 милиона готови фалшиви консумативи; инициира 470 разследвания и 250 обиска; провери почти 900 сигнала за съмнителни продукти. Фалшивите консумативи подкопават репутацията и означават сериозен риск за клиентите в смисъл, че те неволно може да получат фалшиви продукти, което да създаде проблеми, вариращи от лошо качество на печат до по-малка продуктивност. Ние съветваме нашите клиенти да се убедят, че купуват оригинални консумативи, за да избегнат тези проблеми. Също така мога да кажа, че според изчисления на Световната организация на митниците и Международната търговска камара фалшивата продукция носи загуби за 500 милиарда долара всяка година в световен мащаб, което се равнява на загуби от около 5-8% от търговията в света, като в това число влиза и търговията с фалшиви консумативи.

Къде най-често в схемата на доставки се включват фалшификатите? Дали крайният потребител, стараейки се да спести, избира по-евтиното, или фирмите, поддържащи офис техниката, си позволяват да използват фалшификати и съответно да „прибират” разликата?

НР знае, че голяма част от фалшивите консумативи идват от Азия, Близкия изток и Източна Европа. Въпреки това трябва да добавя, че производството и дистрибуцията на фалшификати започва да се разпространява в целия свят и е възможно скоро да се види и в страните от Западна Европа. Тези фалшификати се вливат в търговския поток и дистрибуторската мрежа и лишават неподозиращите потребители от доброто качество на печат и правилното функциониране на техните принтери. Без значение какви са мотивите, стоящи зад покупката на фалшиви консумативи (някои ги купуват съзнателно други не), в дългосрочен план икономическата полза от тяхната употреба е почти никаква. Клиентите могат да оптимизират своите принтери и печатни материали с оригинални консумативи, които са създадени в съответствие с печатните системи на НР и осигуряват най-добри резултати.

Как си представятeефективната борба с фалшификатите и какви точно са прилаганите от вас практики? Разкажете повече за програмата срещу фалшификация в региона EMEA.

НР си сътрудничи с органите на реда в целия регион ЕМЕА, заедно те идентифицират и конфискуват фалшивите продукти, прекъсват каналите за дистрибуция и изправят пред съда нарушителите. Трябва да се отбележи, че НР се грижи за информираността на партньорите, клиентите си и местните власти, като по този начин се стреми да повиши познаваемостта относно въпроса с фалшификатите, за да може фалшивите консумативи да се идентифицират и докладват. НР работи с партньори, които проучват всички следи и идентифицират по-големите разпространители и производители на фалшификати. След това те подпомагат местните власти при взимането на съответните мерки. Ние имаме за цел да спрем всички операции с фалшиви консумативи.

Как фалшификатите вредят, макар и индиректно, на околната среда?

Поради факта, че фалшивите консумативи водят до лошо качество на печат, което от своя страна води до загуба на хартия. Като допълнение фалшивите продукти могат да съдържат вредни съставки, които са резултат от практики, увреждащи околната среда. Затова чрез програмата HP Planet Partners върнатите при нас касети НР се рециклират. НР представи програмата Planet Partner за касетите на лазерните принтери през 1991 г. и с това се превърна в една от първите компании, които осигуриха подобна възможност за своите клиенти. Оттогава НР е рециклирала повече от 453 592 тона хардуер и консумативи за принтери в световен мащаб. Ето защо и от екологична гледна точка е много важно да се избягват фалшификатите и да се използват оригинални консумативи.

Въпросите зададе Александър Главчев

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes