Трансформация чрез облачни ERP

Март 28, 2014 от itFORUM

Бизнес лидерите започват да оценяват стратегическия потенциал на облака и неговата трансформираща стойност

Благой Благоев

В сферата на бизнес софтуера много неща се промениха през последните години. Една от тези промени е, че компании от среден и голям размер започнаха да търсят и да разчитат на опции, свързани с облачните изчисления (Cloud Computing). Един добър показател за това е, че много от големите имена в бранша също започнаха да разполагат ERP продуктите си на този пазар – Oracle, Epicor, SAP, Microsoft. Други по-малки фирми също имат облачни предложения за средни по размер организации. Облачните ERP системи са известни и под наименованието софтуер като услуга (SaaS). 

 

  Данните на Forester Research са, че SaaS ERP системите са заемали едва 2% от общия ERP пазар, но до 2015-та се очаква цифрата да нарасне на 4%. Не е зле като се има предвид, че ERP не е продукт с къс цикъл на продажби. Дали обаче софтуерът като услуга ще се окаже полезен за индустрията в дългосрочен мащаб? Разработката на софтуер е доходен и бързо растящ бизнес от години. Участниците на този пазар обаче се питат дали новата SaaS вълна ще подкрепи или, наопаки, ще намали възможностите за печалби. Въпросите, които могат да бъдат зададени по темата, са многобройни, но от всички най важните са: Колко мащабно е разместването? Ще промени ли то основните правила на софтуерния пазар? Как големите, средните и малките фирми ще могат да се впишат в тази ситуация?   Засега за софтуера като услуга може да се каже, че е стъпил здраво едва в няколко области, най-големите от които са CRM и решенията за съвместна работа. Очаква се обаче през следващите няколко години SaaS „модата“ да обхване на практика целия бранш. Свързаните с интернет функционалности като съвместната работа и софтуерните ъпгрейди със сигурност се чувстват по-добре в облака.   В същото време обаче, въпреки че някои компании ще се ориентират изцяло към модела „... като услуга“, дори един  бъдещ10-процентов ръст на този пазар може да доведе до сериозни промени при традиционния пазар.  

Кои ERP приложения са по-узрели за облака?

Както вече споменахме анализаторите твърдят, че системите за продажби, CRM системите и системите за съвместна работа винаги са били топ кандидатите за облака. Те плътно са следвани от системите за управление на човешкия капитал (HCM), които подпомагат HR мениджърите бързо да идентифицират и управляват подходящите служители. Според Forrester Research облачните HCM ще продължава да расте, следван от софтуера за управление на финансите. Управлението на веригата за доставки е следващата област, в която компаниите постепенно започват да избират софтуер по SaaS модела. След всичко изброено дотук спокойно можем да добавим, че всяка нова технология е потенциално готова за облака.    Клауд базираните ERP системи могат да бъдат с много различни функционалности и компаниите могат да избират кои от тях да внедряват. Средните и големите компании, които използват облачни ERP системи, обикновено не го правят в тяхната пълнота, а като начин да надграждат вече съществуващите си ERP системи с допълнителна функционалност. Например една такава компания може да използва облачно базиран инструмент за набиране на персонал, с който да подобри работата на HR отдела, без да се налага да ъпгрейдва вътрешните системи. Просто  облакът е лесен начин за добавяне на липсващи функционалности. Средните по големина организации също предпочитат по някакъв начин да не правят разходи за хардуер и неговата поддръжка, типични за големите ERP реализации, но да имат необходимите им бизнес функционалности. За производствени компании с под 100 служители, хардуерът съставлява около 23% от бюджета, твърди Робърт Паркър от анализаторската компания IDC. Когато се стигне до 5000 служители, този дял става 35%, а при над 10 000 процентът спада драстично – до около 20%. Според тези цифри облачните ERP решения са икономически привлекателно предложение за компаниите със среден размер (разбира се с уточнението, че подобни размери за български компании са немислими).    

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes