В центровете за данни се използва автоматичната система за пожарогасене

Март 22, 2010 от admin

Покриването на риска от избухване на пожар е сред ключовите фактори за успеха на всеки център за данни, а като имаме предвид, че броят на клиентите на такива комплекси ще се увеличава през следващите месеци, можем да очакваме, че всеки случай на пожар занапред ще има голям обществен отзвук. Ето няколко съвета за противопожарна защита, предоставени от Росен Маринов, изпълнителен директор на Daticum, първият български център за данни от най-високото четвърто ниво на стандарта за категоризация TIA-942:
 
1. Противопожарната система в център за данни не трябва да използва вода
 
В този вид комплекси за гасене на пожари се използват различни видове газ, като най-популярните са FM200 и аргонит, които могат бързо да потушат огъня, без обаче да повредят оборудването. Използването на вода в центрове за данни е абсолютно противопоказно и ако се налага пожарната да се намеси тя трябва да бъде информирана.
 
2. Системите са напълно автоматизирани
 
В центровете за данни от висок клас работи алармена система, която в случай на пожар сигнализира за няколко секунди до минута, че персоналът трябва да се евакуира от помещението, след което автоматично започва изпълването с газ. Автоматизацията спомага да бъде елиминиран рискът от човешка грешка, който често е ключов проблем в системите за сигурност. Задължително е наличието на резервна система за принудително изпускане на газта, в случай че известителната система е отказала в неподходящия момент.
 
3. Непрекъсваемост на услугите
 
След като автоматичната система за пожарогасене прекрати работата си, причинителят на пожара се изключва, без останалите услуги в центъра за данни да бъдат спирани или в най-лошия случай, това може да стане за период от няколко минути. При всички случаи прекратяването на работата на центъра за няколко дни или унищожаване на живо оборудване е недопустимо за подобен тип комплекси.
 
4. Всеобхватност на пожарогасителната система
 
Автоматизираните противопожарни системи в центровете за данни от висок клас са създадени така, че да могат да работят както в самите помещения, така и под повдигнатите подове, над таваните и във всички други места, където е възможно да избухне пожар. Навсякъде са инсталирани датчици за пожароизвестяване и системи за подаване на газ.
 
5. Двойно подсигуряване
 
Всеки риск за непрекъсваемостта на услугите в един център за данни трябва да е покрит, поне двойно, а някои от най-критичните - тройно и четворно. Затова в центровете от висок клас, е предвиден и отказ на автоматизираната противопожарна система, при който тази функция се поема от хората. И в този случай обаче отново се използва ръчна система за гасене с газ, а не с вода, като непрекъсваемостта на услугите отново е гарантирана.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes