Валери Борисов: След пътните магистрали идва ред на дигиталните

Декември 4, 2012 от itFORUM

След пътните магистрали идва ред на дигиталните, каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на Седмата годишна среща на правителството с бизнеса. Той се включи в дискусионния панел „Новите пари от Европа – накъде след магистралите”.

 

Осигуряването на финансов ресурс е основното предизвикателство пред електронното управление, каза още заместник-министърът. По думите му, към момента е-правителството се финансира адекватно със средства от европейски фондове, като за следващият програмен период също ще се разчита на пари от Европейския съюз.

Финансиране ще бъде необходимо за надграждане на постигнатите резултати от проектите, които се реализират в момента; за привличане на мотивирани хора в държавната администрация; за подобряване на качеството на регистрите на данни. Валери Борисов посочи, че 80 процента от всички услуги, които се предоставят в България са общински, но реализирането им като електронни е далече под този процент.

Заместник-министърът съобщи, че преди дни са извършени тестове на системата, която ще предоставя 50 електронни услуги на жителите на Столична община. Те се разработват по проект „Развитие на административното обслужване по електронен път”, който се реализира от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и се финансира от Оперативна програма „Административен капацитет” . За да не бъде загубено доброто темпо, трябва да бъдат осигурени средства за нови електронни услуги и през следващите години.

В рамките на проекта, финансиран от ОПАК, се прави анализ на законодателството в областта на електронното управление, така че нормите да станат по-разбираеми за администрацията. Заместник-министър Борисов посочи, че българският закон за електронно управление, заедно с наредите към него, надхвърля като обем 170 страници, докато аналогичният документ на водещата държава в Европа по напредък в областта на електронното управление – Австрия, е само 9 страници.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes