Виртуализиращи технологии зад всеки съвременен бизнес

Април 26, 2013 от Александър Главчев

Използването на традиционни методи за охлаждане на сървърни помещения в много случаи се оказва неефективно, тъй като не може да се справя с динамичните „горещи точки“, характерни за сървременните виртуализирани ИТ среди.

 

Виртуалните машини зависят по-малко от капацитета на крайните устройства и по този начин създават възможност за значително намаляване на разходите, свързани с тях. Така или компютрите по работните места се подменят на доста по-големи периоди, или служат само като точки за достъп до виртуалните машини, или се заменят изцяло с т.нар. тънки клиенти.

 

8% от средните и малките компании следят какво публикуват служителите им в социланите мрежи, 46 на сто следят какви сайтове посещават служителите им, а за това са нужни надеждни и лесни инструменти за управление на информационната сигурност.

 

KVM (Kernel-based Virtual Machine) е бързо развиваща се технология за виртуализация на хардуерни системи и когато се интегрира с ERP системата на компанията, предлага повишена производителност и наличност на сървърите заради оптимално разпределяне на виртуалните ресурси.

 

Клауд компютингът като съвкупност от множество технологии води до сблъсък с традиционния модел и се явява в по-голямата си част негов по-добър заместител.

 

Това бяха основните акценти на технологичния семинар, организиран от списание itInfrastructure с подкрепата на Schneider Electric и Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи". Събитието бе на тема “Съвременната ИТ инфрсатруктура – баланс между небето и земята” и бе посетено от представители на бизнеса, държавната администрация и българските университети.

Според Едуард Бодор, мениджър бизнес развитие на центрове за данни за Централна Европа в Schneider Electric решението на проблема с динамичните “горещи точки” е във вграждането на специализирани модули за охлаждане в раковете, където са разположени и сървърите. По този начин може в голяма степен да се избегне прекаленото преозразмеряване на климатичните инсталации – една от основните причини за лошата енергийната ефективност.

Бойчо Мишляков от Българския суперкомпютърен център (БСЦ) към ИА ЕСМИС, изнесе презентация на тема „Суперкомпютри в облака“, в която описа българския опит в използването на високопроизводителни компютри и участието на БСЦ в инициативата PRACE (Partnership for advanced computing in Europe). БСЦ е стартиран на 9 септември 2008 г. и засега е единственият подобен на Балканите. Експлоатира и осигурява достъп до суперкомпютър IBM Blue Gene/P, състоящ се от 2048 изчислителни възела (състоящи се от общо 8192 PowerPC ядра и 4TB RAM) с производителност 27,85 Tflops (терафлопа). Суперкомпютърът се ползва основно от потребители от: Софийския университет, Техническия университет, Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, Медицинския университет и др.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes