Защита на данните в ерата на Интернет на нещата

Април 22, 2014 от itFORUM

Стивън Кестър и Стивън Патисън
 
Ако цифровата революция е едно от събитията довело до най-много преобразувания в наше време, то Интернет на нещата (ИН) е на път да насочи историята в нова посока. Днес три милиарда потребители на интернет искат цифрово съдържание по всяко време, на всяко място, и на разнообразие от платформи. Счита се, че следващата година в света ще има 15 милиарда свързани устройства. Към 2020 г. този брой ще достигне 50 милиарда. Тези устройства ще включват не само смартфони и таблети. Коли, датчици и дори домакински уреди – почти всичко ще бъде свързано в нововъзникващата ера на Интернет на нещата.
С наплива от нови устройства идва и истинска експлозия на данните. Според IDC, от 2005 до 2020 г. дигиталната вселена ще нарасне около 300 пъти  -- до над 5200 гигабайта на всеки мъж, жена и дете през 2020 г. От днес до 2020 г. дигиталната вселена ще се удвоява на всеки две години.
 
Много от тези данни ще бъдат от полза за човечеството, в едно поставящо нови правила на играта развитие на информационните технологии и глобалната икономика. Свързването на огромни компютърни мрежи с ежедневно използваните устройства ще доведе до множество приложения с невероятен потенциал.
 
Представете си електронни медицински устройства, които могат да следят здравето на пациентите и отдалечено да ги свързват с лекарите за лечение на застрашаващи живота състояния. Помислете за практичността на умните мрежи от комунални услуги, които оптимизират използването на възобновяема енергия. Представете си мрежи от датчици, които могат да превърнат самозадвижващите се автомобили в ежедневна реалност, или да увеличат сигурността на училища и квартали с автоматизирано следене.
 
Хората вече се възползват от тези технологии. Бизнеси, правителствени и образователни институции използват данни за създаване на нови продукти и услуги и за ускоряване на икономическото развитие. Но всяка революционна технология включва и предизвикателства. Спомнете си за пускането на автомобилите, например,  и за възникналите дебати по отношение на разходи и безопасност. В края на краищата правилникът за движението по пътищата разрешава въпросите със загрижеността и освобождава колите, които преобразуват нашия начин на живот. Сега се нуждаем от "Правилник за ИН."
 
Не е учудващо, че регулаторите във Федералната комисия по търговията на САЩ (ФКТ), Европейската комисия (ЕК) и други организации разглеждат въпросите за защитата на личната информация и сигурността свързани с ИН. Загрижеността за това как търговците, застрахователните компании и правителствените агенции използват личните данни и за потенциални криминални дейности водят до сериозни въпроси, на които трябва да обърнем внимание още сега, с разрастването на възможностите на ИН. Добрите новини са, че решенията за проблемите в сигурността свързани с ИН, мобилни и облачни изчислителни среди се разработват бързо, с прилагане на все по-голям брой стандарти и изисквания за сигурност в ИТ екосистемата.
 
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes